Ha jön az ősz, jön a lombhullás is előbb-utóbb, és mint ilyen, beindulnak az avarégetések az udvarokon. Igen ám, de te tudod, rád milyen szabályok vonatkoznak? Hogy az illetékes önkormányzat milyen feltételek betartása mellett engedélyezi a kerti tűzgyújtást? Nem? Akkor érdemes utánanézni, mert ahogy a Pénzcentrum most megírta, bő két és fél éve, 2015 márciusában lépett életbe a ma is aktuális Országos Tűzvédelmi Szabályzat. Ami márpedig azt mondja: „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

Budapesten tilos az avarégetés

Ez pedig egyet jelent azzal, hogy utána kell nyálazni, hogyan szabályozza a helyi önkormányzat az égetést. Mondjuk, a budapestieknek nincs nehéz dolguk, az ügy ugyanis nem kerületi, hanem fővárosi illetékességű, és az semminemű szabadtéri égetést nem tesz lehetővé, így marad a komposzt és a lombzsák. Hogy miért? Azért, hogy óvjuk a levegőt, a környezetet és a szomszédokat. Vannak erre jogszabályok is természetesen, itt idéz belőlük a budafokteteny.hu. A grillezés, sütés-főzés persze ez alól kivételek, legalábbis a saját udvarunkon. Fontos hangsúlyozni, hogy a szabályozás nem egységes, Üllőn például minden hónap utolsó szerdáján 9-18 óráig, szélcsendes időben engedélyezik az avarégetést.

Forrás: www. pixabay.com

A Pénzcentrum cikke szerint a legtöbb helyi szabályozásban közös, hogy a hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom egy rendelet sem ad felmentést. „Viszont se a helyi szabályok, se az általános tűzgyújtási tilalom nem jelenti azt, hogy bárki gátlástalanul felhalmozhatja a kertjében, mondjuk az avart. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani. Akit pedig szabálytalanságon érnek, komoly pénzbírságra számíthat. A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti” – figyelmeztet a lap. 

Külterületen is csak engedéllyel

A tűzvédelmi szabályzat kitér a külterületeken lévő növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladékra is: eszerint a külterületen legfeljebb 10 hektár egybefüggő területen végezhető irányított égetés, de előtte tűzvédelmi hatósági engedélyt kell beszereznie az ingatlan tulajdonosának/használójának. Hogy a kérelemnek mit kell tartalmaznia, megtalálható a rendeletben, de az például lényeges, hogy a tervezett égetés előtt minimum 10 nappal be kell adni a papírt, és minden alkalommal 3000 forintot kell fizetnie annak, aki benyújtja.

Forrás: www.pxhere.com



Címkék: