Az egyik leghíresebb brit színésznő, Judi Dench imádja a fákat. Néhai férjével, Michael Williams-szel, hat hektáron elterülő földjüket is ennek szellemében kezdték el növényekkel, főleg fákkal betelepíteni. Férje 2001-ben bekövetkezett halála után sem hagyott alább a fák iránti szenvedélye sőt, afféle élő emlékekként tekint minden egyes darabra kertjében. Az elmúlt hét évben a fák és a természet iránti rajongását David Mills-szel, a Surrey-ben lévő Brit Vadvilág Központ vezetőjével osztja meg, akivel mindig ültetnek egy fát, ha a családban vagy a barátok, ismerősök közül valaki távozik az élők sorából. Így a park fái afféle élő, csodálatos emlékei egy-egy szívüknek kedves embernek.

Talán nem is találhattak volna nála alkalmasabb brit személyt arra, hogy a BBC legújabb, december végén bemutatott, a fák titkos életéről szóló dokumentumfilmben kalauzolja  a nézőket, amelyről a www.bbc.co.uk oldalról értesültünk.

A fák különleges létéről itt a földön nem csak a szívünkkel vagy kordokumentumokkal lehet meggyőződni. A legújabb technológiáknak köszönhetően meghallgathatjuk a fák tavasszal megkezdődő felfelé, a levelek irányába haladó víznyomását, a színésznő ezenkívül egy speciális 3D szkenner technikára épülő készülékkel fedezi fel kedvenc tölgyfájának 260.000 levelét és több mint 12 km hosszúságú ágrendszerét.

A vizsgálatokon túl bemutatja, a fák hogyan harcolnak a betegségek és a környezetszennyezés ellen, hogyan kommunikálnak és alkotnak valódi közösséget a föld alatti gyökereikhez kapcsolódó gombafonalak által. A 83 éves színésznő mély ismeretei ellenére is őszintén rácsodálkozik a természet erejére, ami miatt olyanok figyelmét is könnyen felkeltheti a téma iránt, akiket eddig teljesen hidegen hagyott a téma.

Nézd csak, itt az előzetes! (Már csak azt reméljük, mihamarabb felkerül a teljes film.)

(Kép: jelenet a film egyik előzeteséből)



Címkék: