A vasárnapi ebéd összetevőinek utóéletéről már olvashattunk itt. Az újrahasznosítás mai életünk egyik kulcskérdése, néhány tuti tippel sokkal jobbá tehetjük a világot, és a lelkiismeretünket is. Én most szeretnék további tippet adni a tojáshéj hasznosításához alkotó kedvű, és ügyes kezű olvasóknak. Oké, nem egy Exxon-Valdez katasztrófa jóvátétel, de jó mulatság a tojásékszer.

A tojáshéj hasznosításáról viszonylag pontos receptet tudok ajánlani a figyelmetekbe, most, hogy hazaértem egy kéthetes alkotótáborból. 11 éve járok ide, maga a tábor 37 múlt. Családias légkör, öröm, boldogság. Csodás környezetben (Almásy kastély és kastélypark) szemet gyönyörködtető alkotások készülnek ebben a két hétben. Egyik alkotótársam nyakában lógott egy piros medál, amely tojáshéjmozaikból készült.

Lássuk, hogyan készül egy tojáshéjból ékszer:

  1. A vasárnapi rántott húshoz feltört tojáshéjakat tedd félre, majd öblítsd el! Miután megebédelt a család, a délutáni sziesztát követően – vagy azalatt – szinte kínálkozik az alkalom az alkotáshoz.
  2. Válasszuk ki az ékszer alapját képező anyagot és formát. Anyagát tekintve lehet fa, karton, agyag, égethető gyurma, stb. A formának pedig csak a képzelet szabhat határt. Ezt fogjuk beborítani tojáshéjjal.
  3. Ezután ragasszuk fel a korábban megtisztított tojáshéjakat a már előkészített, ragasztóval bekent alapra. Ekkor még a tojáshéj darabkák tojáshéj darabka színűek (kivéve, ha ételfestékkel színezed).
  4. Ezután tördeljük le a formáról lelógó részeket, és azt se felejtsük el, hogy nemcsak dekoratívnak, de viselhetőnek is kell lennie a produktumnak, így a szélén lévő éleket csiszoljuk meg, hogy ne vágjon. Ha ezt gondosan elvégeztük, jöhet a legkreatívabb része az ékszerkészítésnek.
  5. …méghozzá a díszítés, festés, amely során a személyes mivoltodat, kreativitásodat is kiélheted. Csupán egy ecset és némi festék kell hozzá. Utóbbi lehet vízfesték, tempera, tojásfesték, ételszínezék, üvegfesték, vagy akár körömlakk is.
  6. Bármelyik hobbiboltban kapható ékszerkellékként medálkarika vagy fülbevaló hátulja, esetleg kapocs a karkötőhöz, bokalánchoz. Miután ráapplikáltad, már csak viselned kell.

Ha felkeltette az érdeklődésed a téma, számos oktatóvideó található a neten.

Ha te is szereted az egyedi, kézzel készített ékszereket, és szeretsz kézműveskedni, próbáld ki és írd meg, hogy sikerült! Kitűnő viselet, véded a Földet és még ajándéknak sem utolsó.



Címkék: