Az ausztrál kezdeményezéshez 2011 óta több millióan csatlakoztak már világszerte, neked is van még egy kis időd, hogy változtass 5 szokásodon egy hétre!

A program célja egyértelmű: próbálj meg kevesebb műanyaghulladékot hátrahagyni magad után, legyen ennyivel is kisebb az ökológiai lábnyomod. Legalább júliusban. Mert persze, szelektíven gyűjtöd, de észrevetted, hogy a műanyag dolgok jórésze nem is újrahasznosítható? Az egyszerhasználatos műanyagcikk nettó környezetszennyezés, többnyire évezredekre. Mondj rá nemet!

Mivel ketyeg az óra július 31-ig, lesznek megkerülhetetlen dolgok, ha csak egy-két hétben gondolkodunk: a fogkrém, a ketchup, az ételek gyári csomagolása például. De így is számtalan lehetőséged akad minden nap, hogy ráérezz a lényegre; itt van 6 egyszerű tipp a hétköznapokra, amivel sok műanyagtól mentheted meg a világot, akár egy hét alatt is.  Hogy mire elég hét nap? Ennyi idő alatt már kézzel fogható lesz a különbség a kukádban, és talán egy új szokás kialakítása is belefér.

  1. Egy hétig ne vegyél semmilyen műanyag palackos italt, főleg kisméretűt. Tudom én, hogy meleg van, ezért érdemes az innivalót egy már meglévő palackba otthon beletölteni, indulás előtt bedobni a mélyhűtőbe 1-2 órára, hogy útközben még sokáig hideg maradjon.
  2. Ezen a héten ne egyél-igyál gyorsétteremben. Minden aprócska fogáshoz papír- és műanyaghulladék is dukál, így összességében elképesztően sok szeméttel jár ez a fajta étkezés.
  3. Babád van? Ezen a héten ne használj előrecsomagolt nedves törlőkendőt otthon. A melegvizes textilpelenka vagy kis törölköző tökéletes erre a célra. Könnyen mosható, fertőtleníthető.
  4. Hordj magaddal mindig egy-két szatyrot. Kis helyen elfér és ezzel minden vásárláskor könnyen nemet tudsz mondani egy újabbra.
  5. Minden ételt az edény saját tetejével lefedve főzd-süsd. Így nem csak az energiával takarékoskodsz, de elkerülöd a műanyag- vagy alufólia használatát is.
  6. A gyerekre visszatéve, keress otthoni mosható pelenkát. Elképzelésed sincs, mekkora szeméthalmot gyárt a gyerek a szobatisztaságig.

És neked, még milyen egyszerű ötleteid vannak? Találj újakat is, nézd meg a program honlapján az ötletlistát!



Címkék: