Egy kétségbeesett orangután pánikolva keres menedéket egy buldózer elől azon a videófelvételen, amit az International Animal Rescue tett közzé a napokban a Facebookon. Az állat egy pillanatra még a hatalmas géppel is szembeszáll, ami már mindent megtizedelt körülötte, és kiszorította természetes élőhelyéről.

Sajnos az ehhez hasonló jelenetek egyre gyakoribbá válnak Indonéziában, ahol ugyan a kormány már több mint egy éve leállította a fakitermelést, az őserdő irtása azóta sem fejeződött be. A vizsgálat szerint a borneói Szungai Putri erdőségben legalább hat illegális telepen folyik az illegális tevékenység, az 57 ezer hektáros területen pedig mintegy 1200 orangután lakik.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2016-ban a szumátrai orángután után a borneói orangutánokat is súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította. Az 1970-es évek elején még 288 500 borneói orangután élt a térségben, 2016-ra vadászatuk és élőhelyük pusztítása miatt viszont csak százezer maradt belőlük, az állatok egyszerűen éhen halnak. A szakemberek szerint 2025-re 47 ezerre csökkenhet a populációjuk.

A videóban szereplő orangutánt természetvédőknek sikerült megmenteniük és biztonságos helyre vitték.

A kiemelt kép illusztráció. Kép forrása: Pixabay



Címkék: