Örök nyár, korallzátonyokban gazdag vizek, hófehér homok, pálmafák. A Seychelle-szigetek hiába igazi édenkert, jelentős adósságproblémákkal küzd. Most a The Nature Conservancy nevű amerikai természetvédő csoport visszafizet a Seychelle-szigetek 406 millió dolláros adósságából 22 millió dollárt, ha az ország védetté nyilvánítja tengeri területeinek egyharmadát. Összesen 410 ezer négyzetkilométert.

Ez az egyezség kikövezheti az utat más, nagyobb ügyletek előtt, amelyek révén a környezetvédők kivásárolhatják egyes országok adósságát a környezetvédelmi irányelvek megváltoztatásáért cserébe. És a végén mindenki jól jár, például ez az Aldabrai óriásteknős is:

Forrás: pixabay.com

A kelet-afrikai szigetállamban kevesebb mint 100 ezer ember él, a bevétel főként a turizmuson és a halászaton alapul, az elmúlt években azonban az olajipari és gázkitermelő cégek egyre jobban felderítették maguknak a terület vizeit. Az elsőként védetté nyilvánítandó 210 ezer négyzetkilométernyi területen a legsérülékenyebb régiókban limitálják a halászati, az olajkitermelő tevékenységet és nagy léptékű fejlesztéseket, a terület többi régióiban pedig csak meghatározott feltételek mellett engedélyezik.

Forrás: pixabay.com

A további 200 ezer négyzetkilométeres régió helyét, melyre más megkötések vonatkoznak majd, a későbbiekben jelentik be. A Seychelle-szigeteki megállapodás 20 évnyi hasonló jellegű adósságcsere-ügyleteken alapul, melyek segítségével megőrizték például Latin-Amerika és a karibi térség hatalmas kiterjedésű trópusi erdeit. De ez az első alkalom, hogy ezt a finanszírozási módszert tengeri területek védelmére is alkalmazzák – mondta Rob Weary, a The Nature Conservancy ügyeit finanszírozó NatureVest vezetője. (MTI)

Kiemelt kép: pixabay.com



Címkék: