Ezekben a napokban Túrkevén és a szomszédos Kisújszálláson több mint 1000 erdei fülesbagoly és néhány réti fülesbagoly telel, írta az MME. Ilyen nagyságrendű gyülekezés máshol nem jellemző, ezek a számok európai viszonylatban is kiemelkedőek. Regina ott járt és csodás képeket készített a “nappalozó” baglyokról.

A hazai fészkelő baglyok közül kettő, elsősorban az erdei fülesbagoly, alkalmanként pedig a réti fülesbagoly is csapatosan telel lakott területeink fáin.

Forrás: Regősvölgyi Regina

Az ilyen telelőhelyeken többnyire néhány vagy néhány tucat madár látható, ezért is különleges a Túrkevei terület, hiszen így csak egy fán akár több száz bagoly is bandázhat! Ráadásul ezek a fák nem valami félreeső helyeken állnak, hanem a települések belső, legforgalmasabb közterületein, iskolaudvaron, templom mellett, közel az emberekhez.

Forrás: Regősvölgyi Regina

Ezek a baglyok a legnagyobb nyugalommal gubbasztanak a fákon, kicsit sem zavarja őket az alul zajló élet, az emberek, a forgalom, semmi. Ők választják ezeket a fákat évről-évre,  még a fák alatt összegyűlő bagolypiszkot eltakarító emberek mozgását is nyugodtan szemlélik.

Forrás: Regősvölgyi Regina

Tud telelő baglyokról? Az MME kéri, hogy küldje be az adatokat! A hazánkban telelő baglyok országos szintű felmérésében segíthet ezzel, úgyhogy ha tud telelő baglyokról, ide kattintva töltse ki a jelentőlapot.

 

Kiemelt kép: Regősvölgyi Regina



Címkék: