És a címet szó szerint kell érteni: eljött az ideje, hogy Dánia takarítsa el Grönlandról az Egyesült Államok rendetlenségét. A második világháború után Amerikának már nem volt szüksége Grönland katonai bázisaira, ezért elhagyták őket anélkül, hogy rendet raktak volna maguk után. A mérgező hulladékok tömegét azóta is csak kerülgetik, ám most megoldásként Dánia végre legalább részben megszüntetheti ezeket az állapotokat.

A sziget a második világháború alatt Dán fennhatóság alatt állt, így az elhagyott bázis megtisztításáért az Egyesült Államokkal közösen kellene felelősséget vállalniuk. Most úgy tűnik, Dánia végre lépéseket tesz, mert egy olyan dokumentum került aláírásra, amiben vállalták a terület megtisztítását. A dokumentumban szerepel a Bluie East Two repülőtéren hagyott roncsok és a 100 000 olajos hordót elszállítása, de sajnos nem ez az egyetlen probléma. Vannak további bázisok, ahol radioaktív és mérgező anyagokat tartalmazó hulladékok várnak az eltakarításra, de ezek a bázisok nem tartoznak e megállapodás hatálya alá.

A jelenlegi keret (30 millió USD) valószínűleg nem lesz elég a teljes terület megtisztítására, de Dánia ígéretet tett arra, hogy ha szükség lesz rá, több pénzt is áldoz majd a feladatra.

Az elképesztő állapotokról további képeket itt talál.

Kiemelt kép: wikipedia.com



Címkék: