Már kezdtük azt hinni, hogy az idei tél elmarad, de kiderült, csak váratott magára. Megérkeztek a mínuszok, és velük együtt a hatalmas pelyhekben hulló hó is. Ízlés kérdése, hogy örülünk-e neki vagy sem, de az biztos, hogy a havat a hasznunkra is fordíthatjuk, ugyanis nem csak szánkózásra, síelésre és hógolyózásra jó, de még a szobanövények is rajonganak érte.

Arról már írtunk, hogy nem csak a kerti, de a lakásban élő virágok is szeretik az esővizet, így ha tehetjük csapvíz helyett azzal öntözzük őket. Nincs ez másként a téli csapadékkal sem, a hóból is remek öntözővizet nyerhetünk, főleg, mikor az esővízgyűjtő tartályt mellőznünk kell, mert befagyott.

(kép:flickr)

Olyannyira szeretik, hogy egy szibériai botanikus kertben végzett kísérlet során retek és uborka ültetvényt locsoltak hólével, hogy megfigyeljék a hatást. A veteményes egyik fele csapvizet, a másik fele pedig olvadt hólevet kapott heteken át, és a különbség olyan nagy volt, hogy a természetből nyert öntözővízzel táplált egyedek majdnem kétszer olyan gyorsan nőttek, mint a többi.

Szóval, ha te is azt szeretnéd, hogy pompázzanak a növényeid, jobb, ha beviszed a hóembert, és ráöntöd a páfrányra. Azért van pár dolog, amire oda kell figyelni, ha újra szeretnéd hasznosítani az égből pottyant áldást.

A tiszta hó a jó

És most nem arra gondolok, hogy óvakodjunk a sárga hótól, hanem arra, hogy ne az utak mentén, vagy a garázsfeljárón kezdjünk neki lapátolni, mert az ott található hóban mindenféle káros anyagok lehetnek. A ház előtti járdáról se gyűjtsünk, mert só és homok is lehet benne, a csúszásmentesítés végett. Inkább menjünk hátra a kertbe, vagy sétáljunk be a szomszédos rét közepére, vagy célozzuk meg a teraszt, mert ott biztosan olaj, só és vegyszermentes a hó. Ott is a hótakaró felső rétegét tegyük a vödrünkbe, és a frissen hullott havat részesítsük előnyben, ne a tavalyit.

(kép:pixabay)

Nem elég hogy elolvad, várjuk meg míg megmelegszik

A hóval locsolás nem megy olyan gyorsan, mint csapvízzel, de megéri. Itt előbb tiszta vödrökbe kell összelapátolni a havat, méghozzá olyanba, amibe nem szoktunk vegyszert önteni. Utána be kell vinni a házba, meg kell várni amíg elolvad, sőt még azt is, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, mert a jéghideg víz kárt okozhat a növényekben. Ezért a legjobb, ha inkább a hógyűjtés utáni napra tervezzük a viráglocsolást.

Öntsünk tiszta vizet a virágra

Ha felmelegedett a hólé, ne zúdítsuk egyenesen a fikusz nyakába, hanem először öntsük át egy szitán, vagy önstük rózsafejes locsolókannába, hogy a hólé alján lévő esetleges falevelektől, kavicsoktól, ágaktól és egyéb hulladéktól megóvjuk a növényeket.

(kép: www.kertesotthonbolt.hu )

Tudom, hogy macerásabb, mint megnyitni a csapot, de olcsóbb és a növényeink is hálásak lesznek a természetes, ásványi anyagokban gazdag öntözővízért.

(kiemelt kép: pixabay)



Címkék: