Már roskadoznak a nagy áruházak és kertészetek a primuláktól, azaz magyar nevén kankalinoktól. Bájos tavaszi virágok ezek, ezerféle színben, ami a tél után igazi felüdülést jelent a szemnek.

A hobbikertészkedős Facebook csoportokban meg is jelentek a tartásukra vonatkozó tanácskérő posztok, amikre -számomra- meglepő válaszok érkeznek. Az egyikben például már az alapkérdés is arról szól, meddig él és mikor dobja ki? A kommentek hatására döbbentem csak rá, hogy a legtöbben valóban kidobják, miután elvirágzott, mert elszárad a szobában. Ha nem ismerném e virág természetét, akár meg is érteném, miért bánnak így el vele.

Sok éve tartok kankalinokat a kertben, nagyon szeretem, ahogy kora tavasszal megszínesítik a tuják alját. Nálunk április elején borulnak virágba, majd a nyárra teljesen visszahúzódnak a földbe. Késő ősszel kezdenek ismét előbújni a levelek, zölden telelnek át. Az első tavaszi napsugarak hatására aztán a levelek megnőnek, és jönnek a bimbók, majd virágok és a körforgás teljes.

Az üzletekben kapható változatok olyan különleges, üvegházi, kemikáliákkal kezelt hibridek, amik a virágzási időben jól érzik magukat a szobában. Utána, ahogy közeleg a tavasz, azonban arra buzdítok mindenkit, ne nézze végig, ahogy meghal. Amíg vannak zöld levelei, ültesse ki a kertbe, vagy adja olyannak, aki ezt megteheti! A következő évben igazi meglepetés lesz rengeteg virágával a kertben. Érdemes olyan helyre ültetni, ahol virágzási időben sok napot kap, de nyáron inkább félárnyékos. A fák alatt, vagy bokrok tövében éppen jó neki. Fontos a jó vízáteresztő talaj, ezért ha nem ilyen a földünk, javítsuk fel egy kis kaviccsal. Ezenkívül szépen szaporodik, a második év után dupla akkora növényünk lesz, amit könnyű tőosztással szaporítani elvirágzás után.

De addig is, nyugodtan vegyük meg a kínált primulát, és tartsuk bent, amíg tart a tél. Bármelyik fajtáját is vettük meg, ahogy tavaszodik, szoktassuk a kinti élethez (naponta tegyük ki pár órára) és ültessük el őket bátran a kertbe! Sok sikert, sok kankalint!

(Főkép: pixabay.com)



Címkék: