Eddig ugyan meleg volt a nyár, viszont az utóbbi napokban érkezett hideg levegő több helyen is fagyot hozott, így nem késlekedhetünk. Úgy tűnik nem csak naptár szerint, de az időjárás szerint is érkezik a tél, és ezzel együtt az egyre nagyobb hideg, amit nem csak mi, de a növények sem szeretnek. Érdemes még időben elvégezni pár kerti teendőt, mielőtt lecsapnak a komolyabb fagyok, mert akkor késő lesz.

Készüljünk fel a télre négy felvonásban

A legjobb, ha négy részre osztjuk a zimankó előtt elvégzendő, növénymentő akciónkat. Először is legyen szó kertről, teraszról, vagy akár egy apró erkélyről, a legtöbbjükben díszelegnek olyan növények, amik nem bírják a hideget, ezért más helyet kell találnunk számukra, hogy átvészeljék a telet.

Utána a fagyálló, télre szabadban maradó növények egy részét is védeni kell, hogy ne tegyen bennük kárt a fagy.

Az ősszel termő növények termésének betakarítását sem halogathatjuk már tovább, mert bár némelyiküknek jót tesz, ha megcsípi a dér, a komoly fagyok már minden gyümölcsben és zöldségben kárt tesznek.

Végül pedig, mielőtt betonkeményre fagy a talaj, érdemes előkészíteni a kertet a tavaszi munkálatokhoz, valamint még ilyenkor is akad némi ültetni való a veteményeskertbe.
Nézzük át ezeket sorban, hogy ne érjen minket váratlanul, ha megjön a farkasordító hideg.

A fagyérzékenyek teleltetése

Mint azt már korábban is megírtuk, a mostanában oly népszerű, ám hazánkban nem őshonos, mediterrán, vagy még melegebb éghajlatról származó növények, nem bírják a Magyarországi telet. Éppen ezért, a leandereket, bugenvileákat, citrusféléket, és az elmaradhatatlan muskátlit is fagymentes helyre kell vinni télre.

Ideális, ha most visszük be őket, mert jót tesz nekik egy kis hideg, csak ne várjuk meg a kemény fagyokat. Azért érdemes hagyni, hogy egy kis csípősebb idő érje őket a teleltetés előtt, mert az élősködők ezen a hőmérsékleten elpusztulnak. Ez fontos, hiszen a benti melegben simán átvészelnék a telet, és tavaszra akár el is pusztulhat miattuk a növényünk.

Tegyük ezeket a mediterrán zöldeket fagymentes, hűvös helyre, mint például lépcsőház vagy télikert, ahol éri őket fény. Fontos, hogy ilyenkor már ritkán, körülbelül 2 hetente kell csupán locsolni őket, és nem szabad tápoldatot adni nekik. Ha azt szeretnénk, hogy a leanderünk tavasszal hamarabb hozzon virágokat, akkor most metsszük meg őket.

Én személy szerint nem szeretem, de a magyarok köztudottan muskátlimániások, szóval nézzük, hogyan kell télen gondozni. A kerti muskátli, melynek felfelé álló virágai vannak, kevésbé kényes, a csüngő virágzatú futómuskátli azonban érzékenyebb a teleltetés módjára. Előbbit szedjük ki a földből, egy ládába szorosan helyezzük őket egymás mellé, takarjuk le a gyökereket földdel, majd hűvös helyen, ahol némi fényt kapnak gond nélkül átteleltethetjük.
A futómuskátli ezzel szemben fűtött helyet, sok fényt és folyamatos locsolást igényel, különben nem éri meg a tavaszt.

Növénytakarók a hideg ellen

A kertbe kiültetett, vagy dézsában tartott növények között is vannak olyanok, amik fagyállóak, de csak bizonyos hőmérsékletig, ezért szükségük van téli fagyvédelemre. Ilyenek egyes örökzöldek, mint például a magyal, a puszpáng, és persze a mediterrán pálmák is. Előbbiekkel akkor kell igazán gondosan bánni télen, ha dézsában tartjuk őket, mert akkor jobban fenyegeti őket az erős fagy. Ebben az esetben a dézsát ajánlott egy deszkára, vagy hungarocellre helyezni, hogy megóvjuk a talaj menti fagyoktól.

A dézsát pedig be kell burkolni, hogy a növény gyökerét kicsit melegen tartsuk. Erre jó módszer, ha a cserepet, dézsát egy nagyobba helyezzük, és a kettő közé avart, szalmát dugunk. Vagy be is takarhatjuk a kaspót, ehhez már számtalan speciális, téli növénytakarót árulnak a szaküzletekben, de otthon is elkészíthetjük őket.

 

 

Tekerd be a dézsát lenvászonnal vagy jutával, az anyag és a tároló közé szalmát vagy fenyőkérget téve még hatásosabb, majd spárgával rögzítsd. A legjobb, ha olyan helyre állítod a növényt, ahol nem éri az eső, hogy ne rohadjon be a szalma.

Sok esetben nem elég csak a gyökeret védeni, hanem az egész növényt be kell takarni. Ehhez a legjobb, ha polipropilén takarót vásárolsz, ami átengedi a fényt és a levegőt. A pálmákhoz pedig már kaphatóak téli melegházak.

Védd a gyümölcsfákat!

Bár a hazánkban honos gyümölcsfák jól tűrik a hideget, ősz végén őket is fel kell készíteni a télre. Az ősz végi hónapok ideálisak a gyümölcsfa ültetésre, azonban a csemetéket 1-2 éves korukig védeni kell a hidegtől. Legérzékenyebb részük a gyökérnyak, ezért fontos, hogy felkupacoljuk őket. Ez annyit jelent, hogy a facsemete törzse köré földhalmot építünk.

Emellett a fagyérzékeny fajtáknak, mint a kajszibarack, a törzsét is vékonyan be szokták meszelni, ez megakadályozza, hogy a törzs szövetei felmelegedjenek a téli napsütésben, majd az ezt követő lehűlés okozta összehúzódás fagykárokat okozzon.

„A gyümölcsfák téli védelméhez tartozik még a fák késő őszi permetezése. A gombakártevők (monilia, lisztharmat, levélfoltosság stb.) által súlyosan megtámadott fákról lehullott leveleket is fertőtleníteni kell.“

Itt az utolsó pillanat a betakarításra

Az enyhe idő engedte, hogy tovább érleljük a zöldségeket és gyümölcsöket, azonban ha megvárjuk a betakarítással a nagyobb fagyokat, akkor bizony tönkremegy a termés. Ezért most már szüreteljük be a leveleseket, és a gyökérzöldségeket, a sütőtököt, a birst, a naspolyát és csipkebogyót is. Száraz, hűvös helyen tárolva őket, sokáig szolgálnak kiváló vitaminforrásként a téli napokon.

(kép:pixabay)

Ősz végi ültetés, tavaszi előkészület

Ha mindezekkel megvagyunk, akkor jöhet a kert előkészítése a tavaszra, valamint még most sem késő bizonyos növények ültetése. A letermett ágyásokat ilyenkor érdemes rendbe tenni, hogy tavasszal könnyebb dolgunk legyen. Szedjük ki a földből a növényi maradványokat, mert azok fertőzöttek lehetnek, majd ássuk fel az ágyásokat. Az ásással segítjük a talaj megfelelő oxigénellátását, valamint megkönnyítjük a téli csapadék földbe jutását, ami jót tesz majd a tavaszi növényeknek.

Bár úgy tűnhet, hogy az télen az élet is megáll, de ez egyáltalán nem igaz a kertre. Most még utoljára, gyorsan elültethetünk pár növényt fagyok előtt, amik szépen csendben fejlődnek majd a föld mélyén, hogy kora tavasszal zsenge hajtásokkal borítsák be a kertet. Ilyen a fokhagyma, az áttelelő saláta, a korai spenót, a sóska és a téli borsó is. Ültetés után pedig takarjuk be az ágyásokat avarral vagy komposzttal. Aki pedig tavaszi virágligetre vágyik, az még sebtében elültethet pár tulipán-, nárcisz- vagy jácinthagymát, vagy akár rózsatövet is.

Mindenki használja még ki tehát az utolsó napokat egy kellemes kertészkedésre, mert nyakunkon a tél.

(kiemelt kép: Flickr, becsomagolt növények képei :www.keritesmania.hu és www.digitalbau.hu)



Címkék: