Ő itt Naruto, a véletlenül szelfit készítő makákó, akit a PETA az év emberének választott. A szelfi elkészülte és képek sorsa a válasz arra, hogy miért is történt és miért különösen érdekes ez a döntés. A PETA közleménye szerint a majom a szelfivel azt mutatta meg, hogy “ő nem valami, hanem valaki”.

Naruto története 2011-ben indult, amikor David Slater fotósorozatot készített a Celebesz sziget állatvilágáról. Az ott készült felvételeket később egy könyvben mutatta be, amelyben két Naruto által készített önportré is szerepelt. Ezek úgy születtek, hogy a majom az őserdőben felkapta a fotós gépét és véletlenül készített magáról pár szelfit. Naruto vigyorgó önportréja nagy szenzáció lett és az elmúlt években bejárta a világhálót.

Forrás: wikimedia.org

Ekkor lépett elő a PETA és perelte be  a fotóst, mivel szerintük a híressé vált kép utáni szerzői jogi bevétel az indonéziai dzsungelben élő makákónak jár. Igen, a majomnak, mivel a fotót ő készítette, saját magáról. A per hosszan húzódott, de egy San Franciscó-i bíróság szeptemberben pontot tett az ügy végére. Az ítélet szerint a majmot nem illeti meg a szerzői jog, a fotós azonban úgy döntött, hogy a szerzői jogból a jövőben befolyó összeg negyedét olyan jótékonysági szervezetnek utalja majd, amely gondoskodik “a Naruto nevű majomról vagy élőhelyének megőrzéséről”.

“Naruto történelmi jelentőségű szelfije új megvilágításba helyezi, ki számít személynek és ki nem, ezen kívül az első olyan perhez vezetett, amely egy állatról akarta bebizonyítani, hogy birtokosa valaminek, nem pedig ő a tulajdona valakinek” – írta közleményében Ingrid Newkirk, a PETA alapítója.

(A “nem valami, hanem valaki” nyelvtani részéhez pedig javasoljuk a nyest.hu vonatkozó posztját az állatok megnevezésére használt névmásokról.)

Címlapkép: wikipedia.org



Címkék: