Minisorozatunk harmadik és egyben befejező részében a fából készült szegélyek valamint a természetes kő- és térkő szegélyek után a műanyag és fémszegélyeket nézzük meg, mire megyünk velük, ha szegélyépítésre adjuk a fejünket.

A gyepet a virágágytól vagy egy kavicságytól elválasztó fix szegély megkönnyíti a kerti munkát: egyszerűbb és gyorsabb lesz a fűnyírás, s a gyep kevésbé vagy egyáltalán nem nő bele az ágyásba, szóval egy nagyon hasznos kerti cuccról van szó.

MŰANYAG SZEGÉLYEK

A hullámos műanyag szegély

Jól nézd meg, itt van egy képen 35-ször. Nos, ez NEM kell a te kertedbe!

Kezdjük azzal, amit nem szabad, kezdjük a legrosszabbal. De ez nem is jó szó erre, ez valahol már az emberi aljasság alsó határait súrolja, már ami az egyszerre használhatatlan és csúnya kertészeti termékek árusítását illeti. Ma is ott van szinte minden áruda polcán egy általában zöld színű, tekercsben kapható, hullámos kivitelű műanyag lemezszegély. Az ezzel a baj, hogy hetek alatt “megeszi” a napsugárzás, egyszerűen lebontja az UV, és annyira gyenge, hogy még egy macska is képes kárt tenni benne, ha egy kicsit is akarja. Ha nem az UV és nem a játékos macska, akkor a damilos szegélynyíróval fogjuk miszlikre aprítani az első szegélyezés során. Hullámos alakja miatt pont azt a munkafolyamatot akadályozza, aminek a megoldására született: a szegélynyírást. Ebből kifolyólag mondhatni erősen környezetszennyező, hisz már a puszta létezésével hulladékká válik.

Nagyon kérlek, ha ezt látod és még ha meg is tetszik, NE VEDD MEG. Kidobott pénz!

PE és ABS műanyag ágyásszegély

Ez a típus elég sok változatban kapható, színben, méretben, felső él kialakításban egyarán

Ezek a típusok már egészen használhatóak. Velük is könnyű összefutni a kertészetekben, barkácsáruházakban. Sokféle méretben kaphatóak, úgynevezett “dekoratív díszcsíkkal” is, amivel engem ugyan nem győztek meg, de a műanyagfóbiám miatt nem is én vagyok a célközönsége ennek a terméknek. Bár leírják róla, hogy szép egyenes szegélyt lehet készíteni belőle, a tapasztalat azért kicsit mást mutat. Főleg nyáron, amikor a nap felforrósítja, az állaga is sokkal puhább lesz, telepítését tehát célszerű nem a nyári kánikulára időzíteni. Ívet sokkal inkább lehet belőle kirakni, hisz az ívben benne van egy plusz fizikai feszültség, ami extra tartást ad a műanyag szalagnak. Az egyenes vonalban lerakott szegélyre egy példa:

Látható, hogy nem tökéletesen egyenes, ami sokaknak zavaró lehet. De ha téged nem zavar, akkor hajrá műanyag szegély! Én leginkább kevésbé frekventált helyeken használnám, vagy használtam már egyszer-egyszer, mert olcsón lehet vele szegélyezni.

L-profilú műanyag szegély

Az L-profilú műanyag szegélyt elképzelés szerint lehet magasabbra vagy alacsonyabbra építeni, hogy ne is látszódjon. Itt a talaj szintjére van fektetve, így magasan kilátszik a fűből.

Az L-profilú műanyag szegély előnye az előző típusokhoz képest, hogy kialakításának köszönhetően sokkal egyszerűbb a telepítése. Attól függően kell leásni a földbe vagy a talaj felszínén csupán leszúrópálcákkal rögzíteni, hogy mennyire szeretnénk, hogy kilátszódjon a talajszintből. Anyaga elég tartós ahhoz, hogy elviselje a szegélynyíró damiljának rendszeres támadását, de persze óvatosan kell végezni a szegélyezés műveletét itt is, mert nyomot hagy rajta a damil, ami nem túl esztétikus.

Az L-profilú műanyag szegély felülről

FÉMSZEGÉLYEK

A fémszegély erős és tartós, ugyanakkor alig látszódik

A fémszegélyek a parképítésből szivárognak át a magánkertekbe, de használatuk a mai napig nem jelentős a családi házak kertjeiben. Egyrészt a többihez viszonyított horror áruk, másrészt… talán a többihez viszonyított horror áruk. Bár nem csak egy gyártó van már a piacon, és évtizedes viszonylatban nézve ma már sokkal inkább megfizethetőek, széleskörű elterjedésük még várat magára.

A fémszegély visszafogott megjelenésű, mivel alig látszik, de azért szinte mindig észrevehető, viszont nem tolakodóan nagy a mérete, sőt

Nyilvánvalóan a megjelenésük is akadálya lehet ennek, ugyanis nagyon modern hangulatot kölcsönöz a kertnek, tehát leginkább ilyen stílus esetében érdemes alkalmazni, amiből arányaiban kevés készül ma az országban.

L-profilú fémszegély faburkolat és gyep közötti kavicssáv elválasztására

A fémszegélyből is gyártanak L-profilú és teljese egyenes falú változatot, ami egy “sima” erős acéllemez, az egyik felén kis fülekkel, amik segítségével a földbe szúrt, a termékhez tartozó fémpálcákkal rögzíteni lehet a szegélyt.

Fémszegély látványa egy modern kialakítású kis kertben. A gyeptől szinte alig látszik, feladatát mégis tökéletesen ellátja



Címkék: