A nyári melegben az ember a könnyű salátákra, és a hideg, lédús gyümölcsökre vágyik, amikor pedig beköszönt az ősz, és kicsit borongósabb lesz az idő, egyre jobban kívánjuk a színes, tápláló, erősebb ízű ételeket, amik feltöltenek energiával, és melegséggel árasztanak el.

Olyan szerencsések vagyunk, hogy a természet tökéletesen kiszolgálja az igényinket, és a nyári forróságban görögdinnye terem, hogy enyhítse a szomjunkat, ősszel pedig sütőtök és répa, hogy feltöltsön minket D-vitaminnal, a hideg, sötét, téli napokra. Szóval mielőtt a patikába rohannánk mindenféle vitaminokért, inkább vegyük célba a veteményest és a piacot, ugyanis az ősszel termő zöldségek és gyümölcsök nem csak isteniek, de az immunrendszerünket is  azonnal felturbózzák.

Sütőtök, a lámpástól a magjáig
Őszi  szuperzöldségek garmadája
Bár tény, hogy a legnépszerűbb őszi zöldség a tök, de azért ne feledkezzünk meg a veteményes többi lakójáról sem, ugyanis a répafélék, a cékla, a brokkoli, a kelbimbó, a káposztafélék, a sóska, a spenót, a mángold, a hagymafélék, a zöldbab és a cukkini is ilyenkor teremnek.

(kép: pixabay)

Felejtsük el az  agyoncukrozott alma- és körtekompótokat, meg a szilvalekvárt, inkább dobjunk össze egy sajttálat, amiknek a legjobb kiegészítője a friss, zamatos alma, szőlő, és körte, mert kiválóan kiemelik a sajtok ízét, és ha még magokkal és egy pár csepp mézzel is megbolondítjuk, páratlan csemegét kapunk. De a friss gyümölcsök az őszi salátákba is kiválóak, sőt húsok mellé is.

Magok, chipsek és fűszerek, amik melegen tartanak

Nem csak a sajttálon, de ropogtatnivalónak is kiválóak az szezonális magvak, mint a dió és a mandula is, ráadásul mindkettő superfood. Tele vannak Omega-3 zsírsavval, fehérjével, káliummal, szelénnel és rostokkal, amik óvnak a szív- és érrendszeri betegségektől, valamint serkentik az agyműködést. Szintén egészséges nasi a gesztenye, aminek most kezdődik a szezonja, valamint a céklából és a répából is kiváló zöldségchips készíthető.

A hideg estéken, pedig könnyedén felmelegíthetjük magunkat, ha erősebb fűszereket használunk, mint például a gyömbér, a chili, a fokhagyma, a bors, a fahéj, a szegfűszeg vagy a kurkuma. Ezért az őszi gyümölcsökből és zöldségekből készülő fogásokhoz, de akár a teád ízesítéséhez is használd őket bátran.

(kép: pixabay)



Címkék: