Skandináv hangulatot idéz Budafok-Téténybe a Campona szeptember végén, amikor is megszervezi a kerületben a nagy plogging napot, ami a Svédországból elterjedt szemétszedő kocogásról fog szólni – olvasható a Gardenistához eljuttatott sajtóhírlevélben. A plogging 2018 elején robbant be a magyarországi köztudatba, és már vannak is lelkes hulladékvadászok, akik rajongói lettek a műfajnak. A Campona most őket is megszólítja és várja, de természetesen még inkább számít azokra a kerületi lakosokra és iskolásokra, akik fontosnak érzik, hogy tegyenek valamit saját környezetükért.

A plogging lényege, hogy ily módon összegyűjtésre kerülhetnek olyan apróbb, sarkokban megbújó szemetek is, amelyeket az utcai takarítás elnagyol. A plogging alapszabálya, hogy használjunk a szemétszedéshez kesztyűt és legyen nálunk megfelelő méretű – azaz nem túl nagy és nem túl kicsi – szemeteszsák, amelybe beletehetjük az utcán vagy zöldterületen „véletlenül” elhagyott papír, műanyag vagy fémszemetet. Mivel a szemeteszsákkal a ploggingoló tovább fut, vagy tovább kocog, ezért nehéz szemetet, sittet, vasat nem tud felszedni futás közben, ilyenek megtalálása esetén értesíteni érdemes a kerületi szemétszállítókat.

„Budafok-Tétény alapvetően egy tiszta kerület, mégis sok jövés-menés van, sokan utazgatnak, ingáznak naponta a fővárosba, vagy az agglomerációba, és ily módon azért sajnos előfordul, hogy szennyezett lesz a környezet. Fontosnak tartjuk, hogy rendszeresen tegyünk valamit a kerületért, és most úgy döntöttünk, teremtünk egy hagyományt”

– mondja Kákosy Zsolt, Campona üzemeltetéséért felelős CBRE ingatlan tanácsadó ingatlanvagyon-kezelési vezetője.

„Örömmel szervezzük meg a kerületi plogging-napot, amelyben egyszerre hívjuk fel a figyelmet az egészséges életmódra és a környezet megtisztítására, megóvására is. Nagy öröm számunkra, hogy Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc elfogadta a felkérésünket és fővédnökként áll az esemény mellé.”

 

A szeptember 29-i akcióra már ide kattintva lehet jelentkezni. A lelkes környezetvédők természetesen minden szükséges felszerelést megkapnak a Camponában, szeptember 15-től lehet átvenni, de természetesen ráér a plogging napján is. Egyénileg és csapatban is lehet vállalkozni a kocogva, futva történő szemétszedésre. Számítanak a kerületi iskolák diákjaira is, őket kisbusz segíti abban, hogy a kerület távolabbi pontjairól is odajuttassák az összegyűjtött szemetet az átvevőpontra, a Campona főbejáratához.

A példaértékű programban résztvevő iskolák emléklapot kapnak, a többi ploggingoló között pedig értékes nyereményeket sorsolnak ki. A rendezvényen további hasznos életmód-tippeket is kaphatunk az egészséges és sportos életmódhoz kapcsolódóan.  Részletes program ide kattintva olvasható.

 

Forrás: Sajtóhírlevél/Arteregp Kommunikációs Hírügynökség



Címkék: