Ezerrel tombol a nyár, hét ágra süt a nap, szóval az egész hétvégét a szabadban lehet tölteni, a blökik nagy örömére. Épp ahogy mi, ők se vágynak másra ebben a nagy melegben, csak egy frissítő strandolásra.

Hol pancsolhatnak az ebek?

Jó lenne ha ehhez, csak meg kellene célozni a legközelebbi vízpartot, és már csobbanhatnátok is, de azért ez még nem megy ilyen könnyen. Ugyanis az ember legjobb barátját még mindig nem látják szívesen minden strandon, de azért szerencsére akadnak kivételek.

Attól függően, hogy te mennyire tudsz ellenállni a víz hívogatásának, választhatsz a kutyastrand és a kutyás strand között. Előbbin tucatnyi eb élvezi a vízi játszóteret, utóbbi pedig olyan strand, ahol nemcsak te, de a kutyád is bemehet úszni egyet.

Budapest környékén például szuper kutyastrandokat találsz a Hajógyári-szigeten, a Római parton, vagy akár a dunakeszi parti sétányon. Itt aztán szabadon szaladgálhatnak az ebek, pancsolhatnak, kergethetik egymást, versenyt úszhatnak a botokért, labdákért, vagy épp az arra tévedő kacsákért.

Ezeket a helyeket sok gazdi kedveli, és nagy kutyás közösségek alakulnak itt ki, így biztos, hogy lesz játszópajtása a kedvencednek. Nem utolsó szempont, hogy senki nem fog rátok szólni, hogy miért nincs megkötve a kutya, és ezeken a dunai partszakaszokon nem fenyeget a veszély, hogy a kutyád felborítja a pancsoló kisgyerekeket a játék hevében.

Viszont sajnos te is csak térdig tudsz besétálni vele, mert ezek nemhogy nem kijelölt strandok, de sokszor tilos is a fürdőzés, a víz sodrása miatt. Így itt az ebek uralják a vizet, te csak a parton izzadhatsz.

Na de azért természetesen vannak olyan kutyás strandok is, ahol együtt lubickolhattok, szerencsére egyre több. Pár napja, május elsején adták át a legújabbat, a Mancsos Pancsolót Tiszafüreden, a Morotva Kerékpáros Pihenőpark előtti szabadstrandon.

Ha egy jó kis balatoni hétvégét tervezel, akkor a Földvár, Fonyód vagy Tihany felé vedd az irányt, itt ugyanis a kijelölt partszakaszokon a kutyák is megmártózhatnak. A Velencei-tó partján a Drótszamár Kemping, Délegyházán pedig a Tavirózsa Kemping strandjai várják a kutyákat és a gazdikat egyaránt.

A kutyás strandok úgy vannak kialakítva, hogy nagy zöldterület tartozzon hozzájuk, árnyékot adó fákkal, kutyahomokozóval, kutyagumizacskókkal ellátott szemetesekkel, így önfeledt lehet a játék, és tiszta a kutyastrand.

Na persze ha elég nagy a kertünk, otthon is csinálhatunk kutyás medencepartit.

(kép: myluckypuppy)

A kutyanaptej nem úri hóbort

A kutyával éppúgy kell megindulni a strandra, mint egy kisgyerekkel, mert őt aztán ha vizet lát semmi más nem fogja érdekelni. Sem az, hogy meleg van, sem hogy éget a nap, vagy hogy hidratálni kellene.

Szóval a labda mellé, kerüljön a strandszatyorba vizes tál, törölköző és naptej is a blöki számára, mert nem is hinnénk, de pont úgy le tudnak égni a napon, mint mi. Főleg ha rengeteg kutya van a strandon, akkor nehéz lesz a kedvencünket a hűsítő árnyékban tartani, így a legjobb ha bekenjük naptejjel.

A kutyák bőre ugyanis egész érzékeny, de nem csak a kopasz, hanem a rövidre nyírtak, vagy az eleve rövid szőrű, fehér, vagy világos bundájú blökiké. Akárcsak mi, az elsőtől, a harmadfokúig szenvedhetnek égési sérülést, ha túl sok időt töltenek a tűző napon, csak náluk felületi-részleges, mély-részleges és teljes mélységűnek nevezik őket.

 

(képek: thepetshomehorseandhound)

Szóval bármilyen furcsán is hangzik, az ilyen kutyák orrát, szájkörnyékét, fülét és alhasát is érdemes bekenni kutyanaptejjel, mert ha leégnek a strandon, az nekik pont úgy fáj, mint mikor mi fekszünk jajgatva a vizes lepedőn, mert ronggyá égtünk. Tehát kend be a kis szőrgombócot, és irány a vízpart.

(kiemelt kép: naturaldogcompany)



Címkék: