A krizantémról a legtöbb embernek azonnal a Mindenszentek és a temető ugrik be. Pedig nem feltétlenül igaz és igazságos, hogy elkönyveltük temetőnövényként.

Az rendben van, hogy ősszel virágzik, sokáig díszít, méghozzá egészen az első – keményebb – fagyokig. És ugye mivel ilyenkor körülbelül már csak ez virít, logikus, hogy mint élő növényt, ezt viszed halottak napján a szeretteid emlékére.

A krizantém (Chrysanthemum) az őszirózsafélék családjába (Asteraceae) tartozó növénynemzetség, amelyek között ismerünk egynyári, évelő és félcserje életformájú fajokat is. Az ősz utolsó virágzó lágyszárúiként ismert növények rövidnappalosak, amelyek virágzásához több, mint 12 óra sötétség szükséges.

A krizantém az ókori Kínában is ismert dísznövény volt, onnan került Japánba, ahol császári címernövénnyé vált, sőt, még érdemrendet is elneveztek róla. Európába a 17. században került, azóta pedig – a növénynemesítőknek köszönhetően – már megannyi fajtáját ismerjük, kb. úgy, mint Gombóc Artúr nyomán csokit: apró virágút, nagyvirágút, fehéret, sárgát, rózsaszínűt, narancssárgát, lilát, sokvirágút, kevés virágút, cserepeset, bokrosat, vágottat, tű- és pókvirágzatút, telt virágút, pomponosat vagy multiflorát, stb.

Komolyra fordítva a szót pedig növekedés alapján megkülönböztetünk vágott virágnak való magas, és cserepesnek szánt alacsony, sűrű, jól elágazó fajtákat. A virágzat szerint pedig létezik egyszerű, anemone és telt típusú, ezeken belül pedig megkülönböztetünk elsősorban pompon, gömb, sugár, ernyő, japán és margaréta típusúakat.

Halottak napja alkalmából három legjellemzőbb kategória a megdöbbentően különleges, egy nagy virágzatú, vágott virágként ismert, illetve a szintén vágott, de apró(bb) virágú csokor és a sok ezer apró virággal rendelkező cserepes krizantém.

A fagyok miatt ez utóbbi a jobb választás, hiszen még az első fagyokat is tűri.

Mire érdemes figyelni a vásárláskor?

  1. A legfontosabb annak tudatában lennünk, hogy milyen körülmények közé is választunk növényt. Tehát adott helyre a legmegfelelőbb fajta kiválasztása az alapvető cél. A kitettebb területekre (például szélcsatorna) válasszunk inkább apró virágút, amely jobban bírja az időjárás megmérettetéseit.
  2. A körülbelül mindenhol kapható fóliás krizantémok legnagyobb eséllyel egészen eddig melegházban nevelkedtek. Így abszolút nem ismerik a kinti életet, így feltehetően azonnal megadják majd magukat a zord ősznek. Hogy ezt elkerüld, jó, ha előrelátó vagy, például vedd meg korábban és szoktasd fokozatosan a krizantémot a hűvösebb őszi időjáráshoz. Vagy ültess tavasszal és vigyél ősszel sajátot!
  3. Ha cserepeset választasz, és még ki is ülteted a sírhelyre, akkor a gondozásról se feledkezz meg! (Lásd lejjebb.)

Továbbá szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a Mindenszentek áhítatában is fokozottan ügyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre! Sajnos a legtöbb temetőben a hallottak napja idején keletkező hulladéktól égetéssel szabadulnak meg. Ezért fokozottan figyeljünk arra, hogy mit dobunk a hulladékgyűjtőbe!

És ha már ajánlottam a saját krizantém nevelését, lássuk mit is csinálj!

Tudtad-e, hogy nemcsak temetőnövényként kiváló, hanem hálás évelő lehet a kertedben is?

Ha már az ültetés előtt is gondos gazdája vagy a krizantémodnak, akkor a szabadban is áttelel. Persze célszerű olyan fajt(át) is választanod. Nézzük, mit is kell tenned a gondos gazda cím elnyerése érdekében!

  1. lépés: faj(ta)választás.

A Magyarországon már bevált fajták közül célszerű választani, azok közül is azokat, amelyek évelő vagy félcserje életformájúak és bírják a hazai klímát, a 4 évszakot, de főleg a telet. Ilyen például a korai krizantém ( Chrysanthemum x rubellum) és megannyi fajtája.

  1. lépés: helykiválasztás.

A krizantém valóban fagyérzékeny növény, ezért jobban át kell gondolni a nevelését. Ám ezt a rizikófaktort könnyen csökkenthetjük, ha egyrészt védett helyre, másrészt pedig jó vízelvezetésű talajba ültetjük. Utóbbi azért is nagyon fontos, mert a talajban, a gyökérzónában lévő jég sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint önmagában a hideg (szél).

  1. lépés: mulcsozás.

Ültetés után célszerű nemcsak a krizantém, de a legtöbb növény tövét, azaz a növényágy felszínét mulccsal takarni, mert megannyi előnyöd származhat belőle. Egyrészt a nem kívánatos fajok (gyom) nem nőnek ki, másrészt nem párolog el olyan hamar a talajból a nedvesség, hiszen nem éri a tűző nap a talajt, így később melegszik fel és később szárad ki. A téli időszakban a hőszigetelés miatt kedvező. Az átfagyott talaj még mindig előnyösebb, mint a néha felolvadó. A mulcsot helyettesítheted szalmával vagy falevéllel. Ezt a lépést ha máskor nem is, de ősszel mindenképp tedd meg a krizantémoddal!

  1. lépés: Visszametszés.

Körülbelül 8-10 cm-rel a föld felett kell visszametszeni. Jövőre innen teljesen meg fog újulni. A virágpompáról nem is beszélve!

 

borítókép forrása: pixabay



Címkék: