Tele vannak a hírek az óceánokon hánykolódó hatalmas szemétszigetekkel, de sajnos a folyók vizei sem állnak nyerésre. És bizony nem kell a Gangeszig menni, hogy szeméttel teli folyópartot lássunk, a Dunát is elérte már a szeméthullám.

Amiért mi vagyunk a felelősek, mi, akik a 2850 kilométer hosszú folyó mentén élünk. Ami a Duna vizén hánykolódik, az bizony a mi szemetünk, nem lehet az indonézokra fogni. A Fekete-erdőben eredő Duna a második leghosszabb európai folyó, 10 országon áthaladva, és vízgyűjtő területével másik hetet érintve végül a Fekete-tengerbe ömlik.

(kép: danubeday.org)

Csakhogy útja során egyre több műanyag hulladékkal, gázolajjal, és egyéb környezetkárosító szeméttel pakoljuk meg. Csak azért mert nem olyan szembetűnő a baj, mint mondjuk a nagy csendes-óceáni szemétsziget, a folyó élővilága folyamatosan károsodik, és egyre nagyobb veszélybe kerül.

Ma van a Nemzetközi Duna Nap

(kép: danubeday.org)

Éppen ezért minden év június 29-én megrendezik a Nemzetközi Duna Napot, ami arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet a Dunát fenyegető veszélyekre, a szennyezésre, a túlzott hajózási forgalom káros hatásaira, és az élővilágának a pusztulására.

A Duna Napot először 2004-ben tartották meg, abból az alkalomból, hogy Szófiában pont 10 évvel korábban írta alá 13 nemzet, a folyó és vízgyűjtője megóvására született Duna Védelmi Egyezményt. A szerződő felek, köztük hazánk is, megállapodtak abban, hogy együttműködnek a vízgazdálkodás alapvető kérdéseiben, és közösen lépnek fel a kedvezőtlen környezeti hatások csökkentésének és megelőzésének érdekében.

Műanyag hulladék mindenhol

Az idei International Danube Day témája a Dunát szennyező műanyag hulladék visszaszorítása. A rendezvény szlogenje a Let’s act together, vagyis a Cselekedjünk közösen felszólítja mind a 14 ünneplő országot, hogy ezen a napon ne csak a folyó szépségéről és az általa nyújtott lehetőségekről emlékezzenek meg, hanem tegyenek is a védelmében.

(kép: danubeday.org)

A rendezvény felhívja a figyelmet arra, hogy a folyó nem a végtelenségig kiaknázható, szolidaritásra és racionális, fenntartható használatra szólít fel, főleg a hajózás területén. A vízerőműveket és a hajózási útvonalak bővítése kényes kérdések, hiszen azok nagy veszélyt jelentenek a folyó élővilágára, és vízminőségére egyaránt.

Programok Európa szerte

Éppen ezért, minden év június 29-én, 14 dunamenti országban, rendezvények sora várja az érdeklődőket, akik szeretnék kicsit közelebbről megismerni a folyót, és az általa összekötött nemzeteket. Fesztiválok, kerekasztal beszélgetések, folyóparti túrák, workshopok, gyerekprogramok és sok egyéb program várja a kilátogatókat Európa szerte.

kép: danubeday.org)

Hazánk idén június 29-én többek között a Baja melletti Érsekcsanádon rendezi meg a Duna Napot Szerbiával karöltve, ahol sportversenyek, folklór, néptánc és persze a híres bajai halászlé vár mindenkit. 29- és 30-án pedig, az észak-magyarországi Gönyűn tartanak kishajós találkozót, horgászversenyt és zenés-táncos mulatságot.

A gyerekek alkotásai a dunai szemétből

A Nemzetközi Duna Nap szervezői fontosnak tartják, hogy a következő generációk is szeressék és óvják a folyót, így minden évben arra buzdítják őket, hogy rombolás helyett alkossanak, és a Dunából kihalászott szemétből készítsenek műremekeket, amiket aztán a nemzetközi zsűri díjaz. A Danube Art Master versenyen, 6 és 18 év közöttiek extravagáns művei versenyeznek, akik igen kreatívan tudják a szemetet újrahasznosítani. Kíváncsian várjuk az idei győztest.

(kiemelt kép: www.danubeday.org/Clearing the Borzhava on Danube Day 2013 in Ukraine © Andriy Bublik)



Címkék: