A piacok roskadoznak a palántáktól, a hidegre érzékeny vetőmagok pedig alig várják, hogy földbe kerülhessenek, irány hát a veteményes!

Ha korábban nem tetted meg, vagy azóta elhanyagoltad, akkor gyomtalanítsd a veteményesed és jelöld meg, mit-hova szeretnél ültetni. Érdemes arra ügyelni, hogy ne a tavalyi helyükre kerüljenek idén a növények, sőt, akár az ugarolást is kipróbálhatod idén.

Májusban jön el az ideje például a csemegekukorica, a kapor és minden kabakos vetésének.

A kabakosok azok a nagy tömeget fejlesztő zöldségek, amelyek őshazájának Indiát tekintjük. Ez az uborkák, dinnyék és tökfélék (a cukkíni és patisszon is ide tartozik!) csoportja, amelyek termesztése olyan egyszerű, hogy nem érdemes kihagyni a konyhakertből.

Futó és többnyire nagy leveleket növesztő habitusuk miatt néhányuk támasztékra szorul a jobb termesztés érdekében, ilyen az uborka például, de a nagyobb termetű zöldségek a földön fekve nőnek. Kivéve azoknál a bátor töktulajdonosoknál, akik képesek dacolni a gyakorlattal és akár lugasra is futtatják. Itt nálunk, néhány utcával arrébb volt erre kísérlet tavaly és meg kell mondjam, erős növények ezek, tényleg működik a dolog, de már csak a tökök súlya miatt is komolyabb támrendszerrel próbálkozzanak azok, akik most kedvet kaptak.

A kabakosok nagyon könnyen kelnek magról szabad földben is, így akinél ott figyel még zacsiban, most végre előveheti! A vetés módja kétféle is lehet, mindkettő tökéletesen működik: az egyik a hagyományos, ami szerint kb. 4-5 cm mély, tenyérnyi mélyedést készítünk, afféle kis fészket. Ebbe helyezzünk egy magot. A mélyedés visszatemetése után öntözzük meg alaposan a helyet és tartsuk kissé nyirkosan egészen addig, amíg szép kis palántáink nőnek belőle. Ha már erős palánták nőttek, lassan le lehet őket szoktatni a napi locsolásról, heti egy adag bőséges adag vízzel szépen fejlődnek majd egészen az ősz végéig.

A másik ültetési mód szerint készíthetünk egy szép, úgy 20 cm magas halmot földből a veteményesben és annak tetejében egy fészket, ahova elültetjük és locsoljuk. A halom segít a földfelszíni hidegtől megvédeni a magokat, ezért akinek fagyzugos a kertje, érdemes ezt is kipróbálni. Sajnos nem vicc, májusban is előfordulnak fagyok, bár ebben az évben azért meglepetés lenne, nem igaz?

A harmadik és egyben legegyszerűbb mód, ha kész palántát veszünk. Nincs bajlódás a magokkal, elülteted, locsolod, örülsz.

Ha valaki már előhajtatta, nekünk könnyű dolgunk van (kép: www.garden.eco)

No igen, a csigák azonban felettébb imádják a kabakosok finom, friss, dagi kis palántáit megenni, ezért igyekezzünk időben védekezni ellenük. Abigél remek ötleteket írt egy nemrégiben publikált cikkében, itt elolvashatjátok!

Mi nem vagyunk nagy tökimádók, de cukkini és patisszon természetesen lesz, no meg uborka is, mert az élet nem is élet nélkülük. Az egzotikusnak tűnő, például citromsárga vagy gömb alakú, cukkini fajtákkal is ugyanolyan könnyű bánni, ebben érdemes bátornak lenni a kezdőknek is.



Címkék: