Aki ültetett valaha tökfélét, az tudja, hogy egyetlen tő is annyit képes teremni, hogy simán ellát egy négytagú családot egészen a fagyokig. Nos, én idén csak patisszont, azaz csillagtököt vetettem, de abból kettőt, pedig már a harmadik termés beérése után gondban voltam, mit is kezdhetnék vele… Így készült belőle patisszonos lecsó, hússal töltött változat, serpenyőben sült szeletek currys tejszínnel, belereszeltem a kevert sütikbe, anyám eltette sós lében befőttnek, és ugye ott van mindenek felett a rántott patisszon, az örök jolly joker, amiről a gyerekeim azt hiszik, hogy furcsa rántott husi és simán megeszik. 🙂

Bereznay Tamás Mai magyar konyha című könyvében van egy jó változat erre, ami nagy kedvenc lett a családban. A vékony szeletekről levágjuk a héját, enyhén besózzuk, amitől nedves lesz a külseje. Aztán a szokásos finomliszt, tojás, prézli a menet, de mielőtt nekikezdenénk, a zsemlemorzsába keverjünk egy jó adag egész köménymagot. Aztán zutty a forró ujjnyi olajba, amiben forgatva aranybarnára sütjük.

Sokkal finomabb, mint az egyszerű változat, hiszen a viszonylag ízetlen tökféle plusz töltetet kap a sült köménytől. Telitalálat!



Címkék: