Új profillal bővült a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézete, amely a továbbiakban

Gyümölcs- és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetként folytatja tudományos munkáját.

A NAIK álláspontja szerint az ország klimatikus jellemzőinek köszönhetően és a kutatóközpont bővítésével reális esélye van a díszkertészet piac növekedése mellett annak is, hogy  Magyarország a térségben a dísznövénytermesztés legfontosabb szereplője legyen.

Az intézet számára az erős kutatási alapok adottak, hiszen a NAIK kezében van Európa egyik legszebb és legnagyobb rózsakertje, mintegy 1200 rózsafajtával, közel 3 hektáron. Az intézet jelenleg 170 hektáron folytat a dísznövénykutatást és gyümölcskutatást. Dísznövényből jelenleg 140 saját nemesítésű fajta, illetve fajtajelölt áll rendelkezésre, a klímaváltozásra tekintettel pedig új fajtákat is nemesítenek, emellett vetőmagot is termesztenek.

Közleményükben hangsúlyozták, a dísznövénykutatásokban a jövőben is meg kell majd jelennie a termesztéshez kapcsolódó technológiai kutatásoknak, az öntözési és tápanyag-visszapótlási vizsgálatoknak, a városi zöldfelületek fenntartását megalapozó szakmai munkának, valamint a nemesítési és szaporítóanyag előállításnak is.

 

Forrás: MTI 
Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: