Dübörög a sütőtökszezon, jön a Halloween. Esszük sülve, főve, a kölykök pedig imádják kifaragni. A sütőtök kétség kívül az egyik legmultifunkcionálisabb csemege. Minden részét fel lehet használni, és a tetejébe nagyon egészséges, egy igazi superfood.

A Jack O’Lantern héjából a legmenőbb halloweeni töklámpások készülnek. A húsa isteni krémlevesként, sajttortaként, vagy akár nokedliként is, a virágát pedig különleges tempuraként tálalhatjuk.

De a magjáról se feledkezzünk meg, az is igazi csemege. Többféle módon is elkészíthetjük és tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és telítetlen zsírsavakkal, amik mind jó hatással vannak az egészségünkre.

Ropogtatnivaló pirított tökmag

Vágd fel a sütőtököt, és egy kanállal kapard ki belőle a magokat. Mosd le róluk a tök szálait, és hagyd hogy megszáradjanak. Melegítsd elő a sütőt 150 fokra és teríts sütőpapírt egy tepsire. Egy tálba önts kevés oliva-, dió- vagy akár tökmagolajat és tedd bele a magokat, majd ízlés szerint fűszerezd őket. Választhatsz a csili, a bors, a rozmaring, kakukkfű, piripiri közül.

Az én kedvencem a pikáns-édes-sós tökmagchips, amihez kevés nádcukrot, borsot, örült csilit és sót keverek össze, majd ennek a háromnegyedét rászórom az olajos magokra. Jól átforgatom őket és szétterítem az egészet a tepsin.

Nagyjából 45-60 perc alatt sülnek meg a tökmagok, amiket közben párszor meg kell kicsit forgatni. A sütőből kivéve, még melegen egy nagy tálba öntöm az egészet és rászórom a maradék fűszerkeveréket. Irány a tv, jöhet egy jó kis film, a hideg téi estéken, a fincsi és egészséges ropogtatni valóval.

Szórd a kenyérbe és a sütibe

A tökmag remekül feldobja a házi készítésű kenyeret, pogácsát, vagy akár süteményt is. Akár önmagában, vagy más magokkal, mint a napraforgó-, len-, vagy szezámmaggal keverve is isteni. Készítsd el a kedvenc teljes kiőrlésű kenyeredet, vagy medvehagymás pogácsádat, vagy akár gyümölcskenyeredet és csempéssz a tésztájába egy adag tökmagot, egy másik adaggal pedig szórd meg a tetejüket. Bevallom én még a cukkinifasírthoz is szoktam tökmagot adni.

A tökmagolaj valódi elixír

A fekete aranynak is nevezett olajat, a héj nélküli olajtök magjából nyerik ki, hideg sajtolással. A sötétbarna színű, erős aromájú olaj készítése során nem használnak magas hőmérsékletet, így nem sérülnek benne a telítetlen zsírsavak és ásványi anyagok, így valódi vitaminbomba készül, az apró tökmagokból.

Rengeteg antioxidánst tartalmaz, ami véd a szabadgyökök ellen. A férfiaknak kifejezetten ajánlják a fogyasztását prosztata problémák esetén. A szívünk egészségére és a vérünk koleszterinszintjére is jótékony hatással van, mert 61 százalék többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Valamint olyan vitaminokkal és nyomelemekkel van tele, mint a foszfát, nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz, mangán, A-, B-, C-, D- és E vitamin.

Fogyasztani hidegen érdemes, saláták, húsok, grillzöldségek önteteként kiváló. De akár a friss kenyeret is meglocsolhatjuk vele, vagy túróval, friss zöldfűszerekkel és tökmaggal összekeverve isteni szendvicskrémet készíthetünk belőle. Állítólag napi egy tökmagolaj, a hosszú élet titka, érdemes kipróbálni.

Gyere el október 27-28-29-én és faragj az Oázis Kertészet versenyén, mert áruházanként az első húsz nevező ingyen tököt kap Részletek a honlapon!



Címkék: