Október tizenötödikével lezárult a szavazás a 2017-es év fájára; az érdeklődők 13 induló közül választhattak. Eredmény majd csak novemberben lesz, de semmi pánik, mert a Nagy Szavazások Országában folyamatosan van miről véleményt mondani! Ott van például az év gyümölcse, az év fája, de kihirdették már a legszebb birtokot és a legszebb főteret és az év madarát is. Van ám még tovább is: jön, JÖN, J.Ö.N., azaz már tart, TART, T.A.R.T. a 2018-as év hala választás, amin a Magyar Haltani Társaság két fogható (balin, domolykó) és egy védett fajt (kövicsík) állított versenybe. A három indulóra december 31-ig lehet szavazni, ide kattintva. Az idei győztes a tavalyi elsőtől, a harcsától veszi át a megtisztelő címet.

  • A balin (Leuciscus aspius) pontyféle, mégis ragadozó faj, teste megnyúlt, mérsékelten magas, oldalról lapított, látása igen jó. „Nagy növésű hal, jól fejlett példányainak hossza 50-60 cm, de kivételesen az egy métert is elérheti. Az abszolút magyar horgászrekord: 10,54 kg (1991)” – áll a haltani társaság honlapján. Főként a nagyobb folyóvizekben él, a sporthorgászok pedig előszeretettel mennek rájuk, de nincs könnyű dolguk, mert tanulékony faj.
  • A domolykó (Squalius cephalus) előző társához hasonlóan a pontyfélék családjába tartozik, Európa-szerte elterjedt faj. Megnyúlt, hengeres teste van, főként hegyi- és dombvidéki vizekben lakik. A sporthorgászok őt is szívesen fogják, a magyar horgászrekord 6,25 kg (1987). „Tömegességét a sodrottabb, oxigénben dúsabb vizekben jól jelzi, hogy a Kárpát-medencei középhegységi és dombvidéki kisvízfolyásainak felsőbb szakaszát domolykózónának nevezzük. “
  • A kövi csík  (Barbatula barbatula) nem nő 10-15 centinél nagyobbra, és főként nagyobb folyókban fordul elő, a pisztrángzónától a paduczóna aljáig. A pisztráng- és pérzónában az értékes ragadozók fontos tápláléka,  ám a magyarországi patakok nem igazán pisztrángos vizek,  így a kövicsík haltáplálékként nem jelentős. „Őshonos védett halunk, amely csaknem egész Európában, valamint Szibériában él. Eszmei értéke egyedenként 10.000 Ft. Hazánkban még gyakori, védettsége az állomány megóvását szolgálja.”
  • Kövi csík Forrás: Wikipedia/Karelj

Megőrülsz, MOST megválaszthatod az Év Fája 2018-as győztesét is!

Igen ám, de ez nem azonos az evfaja.hu oldalon futó szavazással! Ebben a versenyben ugyanis, amit az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium az Erdők Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódva hívott életre 2013-ban az, év fafaját lehet megválasztani. Két felület is adott, hogy itt „szavazzanak erdész tagtársaink, erdész kollégáink és a szakmán kívüli érdeklődők a jövő évi „Év Fájára”, mellyel a 2018. esztendő fafaját választják meg a szavazásban résztvevők” – írja az Országos Erdészeti Egyesület. A három jelölt a következő: virágos kőris (Fraxinus ornus), fehér fűz (Salix alba), rezgő nyár (Populus tremula). Szavazni itt, az egyesület honlapján lehet október 31-ig.

Forrás: http://www.oee.hu/

Borítókép: Pixabay.com



Címkék: