Olyan összhangban vannak az épületek a növényzettel Kaposvár főterén, hogy különdíjjal jutalmazták a Kossuth teret az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) idei versenyén. A város egyúttal ezüst helyezést is kapott, míg a falvak kategóriájában induló Tihany arany helyezést ért el. A díjakat Borhi Zsombor alpolgármester vette át pénteken a Szlovéniában megrendezett ceremónián, írja az MTI. A két település automatikusan bekerült a nemzetközi verseny indulói közé, miután 2016-ban megszerezték a Legvirágosabb magyar város környezetszépítő verseny fődíját. Kaposvár 2004-ben az Európa legvirágosabb városa címet is megkapta, és főtere sem először részesült elismerésben. A Virágos Magyarországért szervező bizottsága és a Magyar Turizmus Zrt. 2010-ben a somogyi megyeszékhelynek ítélte oda a legszebb magyarországi főtérnek járó díjat.

Mi az Entente Florale Europe?

„Az Európai Virágos Városok és Falvak versenye (Entente Florale Europe) Európa legnagyobb múltra visszatekintő versenye. A kezdetek Franciaországba nyúlnak vissza, ahol az első virágosítási versenyt 1959-ben szervezték, csaknem fél évszázaddal ezelőtt. A verseny nagyon hamar olyan sikeres lett, hogy az angolok is úgy gondolták érdemes csatlakozniuk a francia kezdeményezéshez” – áll a Virágos Magyarország honlapján. Hozzáteszik: az Entente Florale Europe több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás jegyében. A program 9 ország mintegy 20 ezer települése között teremt kapcsolatot és több mint 45 millió embert mozgósít. A nevező országok három kategóriában indulhatnak maximum két településsel.

Az európai versenyen a magyarországi indulók ezt megelőzően 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10 települést pedig Európa-díjjal jutalmaztak. Az összes idei díjazottat ide kattintva tudod megnézni, aranyat kapott többek között Brno, illetve az ausztriai Schwaz is.



Címkék: