Az M3-as mellett fekvő sérült egerészölyv megmentéséhez riasztotta az emődi autópálya mérnöksége hétfőn a Mályi Madármentő Egyesület munkatársait. A szervezet tagjai indultak volna a madarat megmenteni, de előtte megkérték a mérnökséget, hogy biztosítsák nekik az egyszeri le-és felhajtási lehetőséget, anyagilag ugyanis megterhelő lenne számukra, ha matricát kellene venni. A madármentők Facebookos videójukban viszont arról számolnak be, hogy a mérnökség ezek után hiába kérte az autópályák díjfizetését kezelő Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t, azok nem engedélyezték a díjmentes akciót, és az egyesület telefonos megkeresésére is azt válaszolták, hogy nem mehetnek fel matrica nélkül.

A Mályi Madármentő Egyesület szerint ez a fajta hozzáállás azért felháborító, mert a sasok és ölyvek fokozottan védett, magyar állami tulajdonú madarak, ezzel szemben rajtuk kívül senki nem fogja kimenteni őket onnan.

Még a nemzeti parkoknak is matricát kellene venniük arra 15 percre, míg a begyűjtés tart. A madarat végül sikerült az autópálya mellől elhozni és megfelelő ellátásban részesíteni, az emődi mérnökség ugyanis narancssárga ellenőrző autóval felvitte a madármentőt.

Nem ez volt az első eset, hogy az egyesület nem mehetett fel az autópályára matrica nélkül hasonló esetben, pedig szerintük az lenne normális, ha az állami szervezet ilyenkor biztosítaná nekik az egyszeri fel-, illetve lehajtási lehetőséget.

Kiemelt kép forrása: Wikipédia



Címkék: