Csodával határos módon mentettek meg egy gólyafiókát április 19-én Újfehértón, amelynek anyját halálos áramütés érte. A tojó az esti órákban megtojta az első tojását és utána az éjszaka folyamán történt a baleset. A Mályi Madármentő Állomás a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai kiszedték a fészekből a sértetlen tojást, és inkubátorban szállították a mentőállomásra.

“A tojót is elhozták hozzánk korán reggel, de már nem élt. Amikor visszaértünk a mentőállomásra átvilágítottuk a tojást és azonnal látszott, hogy még nagyon friss és semmiféle fejlődés nem indult meg benne. Tisztán látható volt a sárgája és a fehérje. Bizakodva tettük keltetőbe a tojáskát, de esélytelennek tartottuk, hogy sikerült kikelteni mesterséges körülmények között. Más dolog egy érett, több hetes tojást kikelteni, amit lényegében már csak melegíteni és párásítani kell és más dolog a nulláról életet adni írta a Mályi Madármentő Állomás a Facebook-oldalukon.

Május 20-án éjjel viszont mégis előbújt a gólyabébi.

Ahogyan a madármentők fogalmaztak, soha nem gondolták volna, hogy sikeres lesz a keltetés, hiszen a tyúk keltetését teljesen más beállításokkal kell végrehajtani. Az állomás munkatársai kicsit változtattak a páratartalmon, a hőfokon, a szellőztetésen és a forgatáson, és végül sikerült megmenteniük a fiókát.

“Jelenleg 38 fokon tartjuk és csak etetésre vesszük ki a puha meleg helyéről. Nagyon bízunk benne, hogy felnő, és egy szép egészséges gólya lesz belőle.”

A gólyabébi hétfőn már egyedül fogyasztotta el az uzsonnáját:



Címkék: