A Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság a szokásosnál sűrűbb járőrszolgálattal őrködik a kérészek biztonsága felett az idén korábban kezdődő tiszavirágzás idején. A tiszavirág védett rovarfaj, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint. A rendőrkapitányság munkatársai – a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel közösen – folyamatosan és visszatérően ellenőrzik a területet – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

A közlemény szerint a kérész már csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján – főként a Körösökön – lelhető fel. A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása.

Engedély szükséges a gyűjtéséhez, a befogásához, az elejtéséhez és a birtokban tartásához is.

A védett rovar egyedének elpusztítója szabálysértést követ el, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Természetkárosítást is elkövethet, aki a rovarok telepét károsítja meg, vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt – írták. Természetkárosítás miatt kell felelnie annak is, aki a rajzásba kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket – közölte a megyei rendőr-főkapitányság.

 

MTICímkék: