Fantasztikus élményben lehetett része tegnap a Szegeden a Tisza partján Király Mariannak, aki egészen közelről nézhette végig, ahogy egy kérész átalakul, majd elröppen. Ráadásul mindezt videóra is vette.

Az idén szokatlanul korán megindult tiszavirágzás sok nézelődőt vonz a Tisza partjára.  A kérészek izgalmas életútjának egy fontos részletét sikerül most megörökíteni egy rövid videón, ami sajnos meglepő és tragikus lezárást kapott:

És hogy mit látunk pontosan? Egy hím kérészt, aki élete legszenvedélyesebb pillanataira készül, amiből aztán nem lesz semmi.

A közismerten rövid életű kérészek életútját érdemes megismerni: a nőstények a víz felszínére rakják a petéiket, amik a tó fenekére lesüllyedve a földbe fúrják magukat. Telnek múlnak az évek, aztán 3 év elteltével a nyáreleji rajzáskor a lárvák felemelkednek a víz felszínére, a vízfelszínen pedig előbújnak a lárvabőrből a szárnyas rovarok. Először a hím szubimágók jelennek meg, amelyek a partra repülnek, ahol vedléssel alakulnak párzóképes imágókká, majd a víz felett repülve keresik a nőstényeket. A rájuk váró nőstényekkel a levegőben párosodnak, majd elpusztulnak. A nőstények is erre a sorsa jutnak, de előtte még dolguk van: a párzás után a folyó felett lerakják a petéiket. A peték lesüllyednek a mederfenékre, majd a kikelő lárvák befúrják magukat a meder falába, és a víz felé nyitott vájatban élnek a következő három évben, tíz-százezres egyedszámú telepeken.

Kiemelt kép: Király Mariann



Címkék: