Az idei, szokatlanul hamar jött nyári idő miatt két héttel előbb kezdődött a kérészek rajzása a Tisza-tó élő Tisza szakaszán – olvasható a Csodálatos Tisza-tó Facebook-oldalán.

A Tiszavirág Európa és Magyarország legnagyobb méretű kérésze, ami látványos rajzása miatt vált ismerté. A nőstények a lárvabőrből kibújva azonnal párzóképesek. A néhány méter magasságú rovartömegben az egyedek megkeresik a párjukat, és a víz fölött, a levegőben párosodnak. Röviddel a párzás után a hím elpusztul, a nőivarú egyed a folyó felett repülve megkezdi a kompenzációs repülést. A folyó felett 5-10 méteres magasságban halad a folyásiránnyal szemben, majd távolabb leereszkedik a vízre, ahol lerakja a petéit és párja sorsára jut. A peték lesüllyednek a mederfenékre, majd a kikelő lárvák befúrják magukat a meder falába, és a víz felé nyitott vájatban élnek a következő három évben, tíz-százezres egyedszámú telepeken. (Forrás: Wikipédia)

Az egykor Európában elterjedt faj mára a kontinens legnagyobb részéről eltűnt. Magyarországon nagy tömegben már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él.

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: