Napokig kerülgettem az utcán, a házunk előtt lehullott diót, valahogy úgy adódott, hogy sosem volt időm összeszedni. Aztán annyira szégyelltem már magam, hogy kitűztem egy napot és nekiláttam a diószüretnek. Azaz csak láttam volna, mert a földön nem volt már szinte egy ép példány sem – ám ennél sokkal jobban elkeserített, hogy a fán sem. Aztán beugrott: a minap láttam egy férfit az utcán, vödörrel és bottal. Gondoltam, a saját háza előtt szedi a diót. Hát, valószínűleg mégsem. Az eseten pár nappal később csak még jobban felhúztam magam, amikor az egyik facebookos csoportban a dió áráról érdeklődött valaki. Mert, ugye, mi van akkor, ha kisnyugdíjas lévén számolok azzal a dióval? Mert hát ott az utcai kiskertem, nevelgetem, tudja az ég, mondjuk negyven éve, erre valami bunkó idejön, és leveri a diómat, amit a piacon szerettem volna eladni, hogy ajándékot vegyek az unokáknak az árából. Vagy fát, hogy ne szeméttel tüzeljek és meg se fagyjak. Vagy gyógyszert. Vagy tudom is én.

Valahogy olyan logikusnak tűnik, hogy ha a házad előtti terület rendben tartása a te feladatot (mert a tiéd ám), akkor az odaültetett fa termése is téged illet. Pedig sajnos ez nincs így, szigorúan véve pedig üzletszerűen árusítani, a piacon eladni sem adójogi, sem más szempontból nem lehet(ne). Tudniillik a közterületen álló fa annak minden termésével nem másé, mint az illetékes önkormányzaté. A hír6.hu egy 2014-es cikkében Dr. Kávássy Leila Viola akkori ügyvédjelölt magyarázta el, hogy is van ez pontosan, ebből szemezgettünk mi is.

Forrás: Pixabay.com

Súlyos indulatokat szülhet a közterületi cseresznyézés

A megboldogult nol.hu még 2009-ben számolt be a Baranya megyei Drávaiványiban megesett történetről, amikor is egy idős férfi rálőtt a kerítésen túli, közterületen álló fáját dézsmálókra. „Elegem lett, mert a szomszédoktól hallottam, hogy ez a két férfi minden este rájár a cseresznyénkre. Felkaptam a légpuskámat kimentem a ház elé. Erre mind a négyen kényelmesen hazafelé indultak. Én meg húsz méterről célba vettem az egyik férfi hátát. Tudtam, hogy nagy bajt nem okozhatok, legfeljebb megcsípi egy kicsit” – nyilatkozta az akkor 72 éves bácsi a lapnak. A meglőtt férfi sebét a pécsi honvédkórházban látták el, a helyszínre pedig rendőröket hívtak, akik nyomozást indítottak az ügyben.

Mit ültethetek a házam elé?

Az esetek jelentős százalékában az önkormányzatok helyi szinten határoznak arról, hogy mely növények vagy fafélék kerülhetnek a házunk előtti közterületre, így elsőként érdemes ott utánanézni, különösen, hogy számos önkormányzat a szennyeződések és csúszásveszély miatt kifejezetten tiltja a gyümölcsfák ültetését közterületre. Persze, ha már így vetted meg az ingatlant, nem kell kivágatnod.

Oké, de ha már nem tetszik, kivághatom, ugye?

Nem. A fád ugyanis továbbra is közterületen áll,  ami nevéhez hűen sajnos nem a tiéd, hanem az önkormányzaté – tágabban értelmezve az államé. Tehát, ha a nem kívánt vagy rossz állapotú fától szeretnél megszabadulni, akkor az önkormányzathoz kell fordulnod.

Jó, de ha én gondozom, permetezem, akkor a termés az enyém, nem?

A gondolatmenet logikus, én is így véltem, csakhogy a fa továbbra is közterületen áll, vagyis a szabályok szigorú betartása esetén pont ugyanúgy nincs jogod leszedni a fáról a diót, meggyet, almát, akármit, mint bárki másnak. Vagy fordítsuk meg: másnak is pont ugyanannyi joga van rá, mint neked. Azaz semennyi. Az önkormányzat viszont akár megteheti azt is, hogy munkásokat küld ki leszedetni a gyümölcsöt, bár erre azért, lássuk be, elég kevés az esély.

Forrás: Pixabay.com

És akkor hogyan kellene szabályosan eljárni?

„Amennyiben valaki le szeretné szüretelni a közterületen termett gyümölcsöt, az eljárás ilyen esetben a következő kellene, hogy legyen: ha lelkiismeretes, akkor megkeresi az önkormányzatot, és engedélyt kér a közterületen való gyümölcsszedésre. Érdemes ilyenkor a hivatalos levelet levélpostai küldemény útján, ajánlottan, tértivevénnyel postára adni, így az iktatásra kerülést követően, vonatkozik rá a közigazgatási ügyintézési határidő” – áll a hír6.hu cikkében a válasz, ugyanakkor mind tudjuk, hogy ez nem túl életszerű.

És a lehullott gyümölcs? Az kié?

Ez a kérdés nemcsak az utcai gyümölcsök, hanem a szomszédból áthulló termés miatt is érdekes, hiszen biztos veled is előfordult már, hogy a lepotyogó almádat összeszedte a szomszéd a kerítés túloldalán, és ezt nem is sérelmezted, igaz? Pedig elvileg, ugye, a gyümölcs azé, akié a fa, vagyis akinek a területén eredetileg áll. Ez pedig azt jelenti, hogy a tulajdonosa a gyakorlatban foghatná magát, és összeszedegethetné a szomszéd kertjében a saját almáját, persze, csak azután, hogy a szomszéd beengedte a telkére. Amennyiben azonban nem szedi össze (az utcán, ugye, az önkormányzat a tulajdonos) méltányos időn belül (ezt helyi, illetve kertészeti szokásokkal lehet megállapítani, írja a lap), akkor azt bárki felszedheti.

Összefoglalva tehát: a közterületre ültetett gyümölcsfákkal csak a baj van. Gondozhatod, ápolhatod, szeretheted, simogathatod, de a szabályok szerint még te sem szedhetnéd le a fáról a gyümölcsöt, hiszen az nem a tiéd, hanem az önkormányzaté. Más kérdés, hogy a helyi szokások szerint úgyis mindenki le fogja szedni a sajátját, ahogy eddig, de fontos tudni, hogy jogilag sajnos semmit sem tehetsz, ha egy vadidegen nekilát szüretelni a fád termését. Illetve: elméletileg feljelentheted a rendőrségen lopás miatt, de nem azért, mert téged, hanem mert az önkormányzatot károsítja meg.

Kiemelt kép forrása: Pxhere.com



Címkék: