Bevallom, nálam már csak sárga- és fehérrépa van a veteményesben. (Úúúúú!) Valahogy októberre már kiveteményezem mindig magam és inkább a virágokkal foglalkozom, hogy túléljék a telet. No meg potyog a dió, érik a késői körte és a naspolya, azokat is szedni kell valakinek.

Kíváncsiságból azért körbenéztem néhány ismerősnél és meglepődve szégyelltem el magam, ugyanis sok helyen virítanak még zöldséghalmok most, október közepén is. Hogy miket láttam?

Kelbimbó

Igazi késő őszi-kora téli vitaminbomba, évek óta gondolkodom, hogy ültetek végre. Hogy mit lehet ezen agyalni évekig, senki se kérdezze. Zseniálisan fest az egyik barátnőm szomszédjában, pár hét és lehet enni a frissen szedett bimbókat.

Répafélék

Vidáman nőnek még a céklák, répák, ez szinte mindenhol van még. Jól bírják az életet az első nagy hidegekig és az áttelelő fajtákat novemberben meg már vetni lehet, de erről majd egy másik cikkben emlékezünk meg.

Sóska, spenót, mángold

Ez szintén több kertben is van a környéken, mert a hűvösebb időben kiválóan fejlődnek. Olyannyira, hogy ezeket egész októberben vetheted is, mint én az ablakpárkányra, mert hamar nőnek, jó néhány levélsalátához hasonlóan.

Káposztafélék

Fehérkáposzta, lila és kel, mind imádják, ha nincs nagy forróság. Az idei vénasszonyok nyara csodás terméssel kecsegtet.

Óriási káposzta Eszter barátnőm kertjében

Brokkoli

Mostanra érik be a tavasszal magról nevelt brokkoli. Nem mondom, hogy nem macerás az egész termesztése, de azt az örömöt, amit egy ilyen saját termés okoz, nem pótolhat egy mázsa spenót sem. Anyósom évek óta szuper brokkolitermesztő, kora tavasszal hozom is a tippjeit nektek.

Zöldbab és hagymafélék

Ha augusztusban ültetted őket másodveteménynek, akkor ebben a hónapban már biztosan szép termés lett a zöldbab és hagymafronton is. Tavaly így tettem, nagy élvezet volt.

Tökfélék

Az első fagyokig csak egy kapa vethet véget a cukkinik, spárga- és sütőtökök, dísztökök vagy a patiszon termésnek, folyamatosan jönnek a bébik.

Nálad mi van most a veteményesben?



Címkék: