Igen ritkán látható, különös teremtményeket, fehér szívsünöket fedett fel az apály egy északnyugat-ausztráliai strand homokjában – írja az MTI. Az apró termetű, mindössze 5-6 centiméter hosszú állat szív alakú és sűrű, puha, homokszínű tüskék borítják. A leginkább szőrős burgonyára emlékeztető tengeri élőlény apálykor szívókás lábaival a homokban ásva halad előre és közben algával táplálkozik.

A Broome városában található Cable Beach strandjára érkező turisták végignézhették, ahogy a sünök hosszú „ösvényeket” hagynak maguk után a nedves homokban. Az Environs Kimberley természetvédelmi szervezet ökológusa, Malcolm Lindsay az ABC–nek nyilatkozva elmondta, hogy a tengeri sünök meglehetősen gyakoriak Ausztrália trópusi strandjain, ám mégis igen ritkán látni őket.

„Azt hiszem, az emberek most azért találkoznak velük, mert különösen alacsony az apály és elmossa a homokot” – mondta a szakember.

A kifejlett állat szív alakú, és sűrű, puha, homokszínű tüskék borítják, amelyek többnyire hosszában a hátsó perem felé mutatnak. Amikor a szívsün a tápanyagban gazdag, nedves homokban ás, a testfolyadékkal teli ambulakrális lábacskák segítségével táplálékot vesz fel, és egyszerű szájnyílásába juttatja. Néhány ambulakrális lábacska eléri a felszínt és beengedi a légzéshez szükséges vizet. A homokszínű ásószerszámai olyan puhák, hogy inkább serték, mint tüskék, emiatt nem jók a védekezésben.

Kiemelt kép forrása: FacebookCímkék: