Szerdán eltávolították a Fehér Ház déli homlokzatát már kétszáz éve díszítő liliomfa nagy részét – írta a CNN. A fát, amit még Andrew Jackson elnöksége alatt ültettek, a növény biztonsági és egészségi állapota miatt végezték ki szinte teljesen. Az Egyesült Államok Nemzeti Botanikus Kertjének szakértői által folytatott felülvizsgálat jutott arra az eredményre, hogy minél hamarabb lépni kell ebben az ügyben. A végső döntést Melania Trump hozta meg, aki személyesen nézte át a jelentéseket, és igyekezett minden lehetőséget feltárni.

“A first lady bízott abban, hogy minden szükséges erőfeszítést megtesznek a történelmi fa megőrzése érdekében, és aggódott a látogatók és a sajtó munkatársainak biztonsága miatt, akik gyakran a fával szemben állva várták a Marine One (az elnöki helikopter) felszállását” – közölte Stephanie Grisham, Melania Trump szóvivője. Hozzátette, a first lady azt kérte, hogy hagyják meg a kivágott fa anyagát és hajtásait, hátha van esélye egy új fa ültetésének. A CNN később úgy értesült, hogy a liliomfa helyére a jövőben az eredeti magnólia egyik hajtása kerül.

Fotó: Europress

 

A legendássá vált magnóliát 1835-ben ültették Andrew Jackson akkori amerikai elnök utasítására,  állítólag elhunyt felesége, Rachel emlékére. A fa 1928 és 1998 között szerepelt az amerikai 20 dolláros bankjegyen is.

Szakértők szerint egyébként pont az elnöki helikopter által keltett erős szél volt, ami okozta a liliomfa rossz állapotát, ami már hosszú ideje drótok és fémcölöp segítségével áll, természetes körülmények között már rég elpusztult volna.



Címkék: