Sok szakma érzi szükségét év elején, hogy kinyilatkoztassa éves előrejelzéseit, megszabja az új irányokat a kis közössége, és talán az egész emberiség számára egyaránt.

Leginkább a kreatív szakmákban figyelhető meg ez a jelenség: belsőépítészek, mindenféle dizájnerek, divatvilág, szépségipar: professzionális haj-, smink- és zokniszakértők, bibircsókdekorálók.

És persze nincs ez másként a kertészeti világban sem. Kicsit a tyúk meg a tojás esete ez, ember legyen a talpán, aki eldönti, kik generálják jobban ezt a jelenséget: a magukat tudattalanul önmarketingelő bármely szakma képviselői, vagy a mindig valami újra éhes emberek kényszerítik ki ezeket a sokszor erőltetett kinyilatkoztatásokat? Vagy esetleg van egy harmadik opció, és az újságírók nyaggatják a szakmabelieket:

„Mondjál már valamit, mindegy mit, találjál ki gyorsan valami jól hangzó dolgot, reggel ki kell mennie a cikknek!”

A színskálán egymáshoz közel álló színek mindig beválnak – az összhang mindig divat

Természetesen vannak értelmes gondolatok is e mögött, tele valóban használható, praktikus ötletekkel. A színekre vonatkozó előrejelzések például tényleg nagy hatással képesek jelentkezni már rövidtávon is, hiszen ez egy olyan ötlet, amit az átlagember különösebb erőfeszítés nélkül követni tud. Kombináld a zöldet a türkizkékkel, mert az olyan harsány, meglepő, és épp ez benne a t.r.e.n.d.i. És tényleg jól néz ki, ha a többi összetevő is a helyén van.
De ha már ennél a témánál vagyunk, akasszuk a hóhért, ne húzzam ki magam a feladat alól. Itt vannak tehát az én trendjeim 2018-ra:

1. Kert nincsen fa nélkül. Magyarország pedig a fa lombhullató fát jelent. Ezt tizenöt éve így gondolom, idén is maradok ennél az álláspontnál. Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy kerted lesz, de kiborulsz a gondolattól, hogy ősszel majd levelet kell szedni és ezért inkább csak fenyőket meg egyéb örökzöldeket akarsz ültetni, akkor gondolkodj el egy kicsit: nem is biztos, hogy a természet közelsége a te igazi vágyad.

Fát ültetni minden évben a leginkább trendkövető feladatok egyike

2. Egy új kert tervezését és építését nem azzal kezdem, hogy leburkolom a telek felét, a másik felére meg betonalapokat csinálok a kisháznak, a nyársalónak meg egyet „csak úgy, majd jó lesz az valamire” alapon. Egy kertnek az aktív zöldfelület a lényege. Ha panaszkodsz, hogy sok a villanyszámla a légkondi miatt, és szidod a globális felmelegedést, gondolj arra, hogy az miattad is történik. A kényelem kell, az állandó, tökéletes közérzet kell, de a következményekért te nem felelsz egyáltalán – nos, ezt gondold át jobban.

3. A gagyi, igénytelen, fröccsöntött, „dísz”-nek csúfolt bazári termékeket hanyagolni fogom, ahogy eddig is.

Nyugtalan álmokat okozó jelenet egy kertészeti kiállításon. Fröccsöntött rondaságokat venni nem trendi 2018-ban sem!

4. Nem veszek meg minden hülyeséget és hajítom be a kertbe, ha meghallom: „Ez az idei trend!”

Ez a corten acél macsek viszont jól néz ki, az ilyenek jöhetnek!

5. Amikor módom van rá, igyekszem felhasználni, megújítani régi anyagokat, ha azok beleillenek az adott kertrészletbe. Ez persze nem azt jelenti, hogy beszerzek egy Trabant roncsot, kirakom a fű közepére, teleültetem muskátlival és villogok vele, hogy micsoda öko srác vagyok. Ez a téma egy kicsit messzebbre visz, azt eldönteni nem mindig egyszerű feladat, hogy mi a szép, mi a vállalható, hisz az egész téma megközelítése teljese szubjektív és az emberi látásmódtól függ. Erről írunk majd külön is, hosszabban.

6. Szem előtt tartom a természetes, ember- és környezetbarát megoldásokat, ahogy 15 éve teszem – ha engedik és van rá igény.

7. Idén is propagálni fogom a természetkímélő kertészkedést, a permakultúrát, a biológiai sokféleség erősítését a kertekben, ahogy eddig is mindig.

Természetes tápanyagutánpótlást alkalmazni műtrágyák helyett – soha nem megy ki a divatból. Komposzthalom a Leonardo Közösségi Kertben

8. Idén is mindent elkövetek, hogy a gardenista szakmafilozófiájához és desztináció-szenzitív tevékenység-menedzsmentjéhez hűen cikkeimet a legnagyobb alapossággal, széleskörű szakmai egyeztetéseket követően prezentáljam olvasóim felé, hisz számomra nincs nagyobb cél annál, minthogy 21. századi válaszokon keresztül feltárhassam e multidiszciplináris szakma értékközpontú kvázi-proaktív szegmenseit.

Na, melyik pont a bullshit generátoros kakukktojás?



Címkék: