A mérgező növények királya kétség kívül az a Karib-térségben őshonos fa, aminek nem csak a termése, de az összes része, még a nedve is mérgező. A manszanilyafák tövében táblák figyelmeztetik az embereket, hogy nehogy elcsábuljanak, mert akár egy csepp a fa nedvéből is kellemetlen meglepetést okozhat.

A Hippomane Mancinella a kutyatejfélék családjába tartozik, az Egyesült Államokban, a Karib-térségben és a Bahama-szigeteken honos fajta. A növény minden része erősen toxikus, ráadásul  még nem sikerült a mérgei összes fajtáját azonosítani, így jobban tesszük, ha inkább a teljes fát messziről elkerüljük.

Wikipedia.com

A fa termése olyan, mint egy alma, ezért is nevezte el Kolumbusz “halál kicsi almájának” a fát, nyilván látta a frissen arra téved éhes felfedezőket, akik meggondolatlanul beleharaptak, aztán elég súlyos kínok között haltak bele a torkosságukba.

Akik megkóstolják, először bizsergést éreznek, majd a szájukban egyre nő a fájdalom és a torkukban szorító érzés alakul ki, ami végül odáig erősödik, hogy nyelni sem tudnak és a fájdalom is borzalmassá. A növény tejszerű nedvének cseppje pedig égési sérülést, bőrgyulladást vagy duzzanatot okoz. De akkor sem járunk jobban, ha eső idején alá állunk, ugyanis a fáról a bőrünkre csorgó víz sem ártalmatlan. Ha pedig dühünkben felgyújtanánk, inkább ne tegyük: a füstjével vakságot okozhatunk. A legjobb, ha nem is megyünk a közelébe.

Kiemelt kép: flickr.com/photos/92252798@N07/11239909065



Címkék: