A porvafélék (Dermestidae) családjába tartozó új bogárfajt fedeztek fel kutatók egy part menti erdőségben Dél-Morvaországban, a Morva és a Thaya folyók összefolyásánál magasodó öreg tölgyfákon.

A Cseh Tudományos Akadémia biológiai központja (BC CAS), a prágai Cseh Élettudományi Egyetem és az Ostravai Egyetem kutatói négy egyed tanulmányozása alapján készítettek leírást az új fajról, amelynek felfedezéséről a Folia Heyrovskyana című magazinban számoltak be.

“Ez egy rendkívüli felfedezés. Közép-Európa alaposan tanulmányozott terület és csak nagyon ritkán bukkanni a tudomány számára ismeretlen fajokra”

– mondta Petr Šipek, a Cseh Rovartani Társaság tagja.

A biológiai központ munkatársaként dolgozó Lukaš Čižek és csapata 360 csapdát helyezett ki még 2012-ben a vizsgált területre. A kutatók bogarak százait fogták be a csapdák révén, majd szétválogatták a rovarokat, és specialistákhoz küldték őket azonosításra.

A porvafélék családjába tartozó új bogárfajnak a jelek szerint masszív öreg tölgyfákra van szüksége a túléléshez. A kutatók eddig kizárólag ezeken a fákon azonosították őket.

A felfedezett bogárfajról képek ide kattintva megtekinthetőek.

 

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: