Magyar idő szerint hétfőn, hajnali 3-kor a dél-koreai Incshon városában az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete publikálta legfrissebb jelentését, amely azt vizsgálja, hogy a globális átlaghőmérséklet 1,5 °C-os növekedése hogyan tartható, és annak milyen következményei vannak – írja a WWF.

A 2015-ben létrejött Párizsi Megállapodás – amelyhez összesen 195 ország csatlakozott – értelmében a résztvevő országok megállapodtak, hogy a globális átlaghőmérséklet-növekedést jóval 2°C alatt tartják, és erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a hőmérséklet-emelkedés ne legyen több 1,5 °C-nál 2100-ra.

A megállapodás keretében az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületét felkérték, hogy vizsgálja meg az 1,5 °C-os átlaghőmérséklet-növekedés okozta hatásokat a Föld ökoszisztémájára vonatkozóan, és állapítsa meg azt a forgatókönyvet, amely ezen felmelegedési limit tartásához szükséges az üvegházhatású-gázok kibocsátás-csökkentésére vonatkozóan.

Kép forrása: Pixabay

 

A több ezer kutató bevonásával készült jelentés kiemeli, hogy az 1,5 °C-os felmelegedési korlát tartására még van esélye az emberiségnek, viszont az üvegházhatású-gázok kibocsátásának radikális csökkentésére van hozzá szükség.

Az átlaghőmérséklet-növekedés már most csaknem 1 °C-os az ipari forradalom előtti időkhöz képest, és ha a kibocsátási trend nem változik, az 1,5 °C-os küszöböt az emberiség 20 év múlva túllépi.

Ezen küszöb betartása azért kiemelkedően fontos, mert így még elkerülhetőek az éghajlatváltozás okozta súlyos katasztrófák. A jelentés szerint azonban a 2°C-os növekedés az eddig előre jelzetteknél sokkal súlyosabb problémákat okozna: a szélsőséges időjárási események miatt a halálozások száma drasztikusan növekedne, tömeges migrációt előidézve a leginkább sújtott területekről, a növény- és állatfajok kihalása pedig sokkal nagyobb mértéket öltene a korábban modellezettekhez képest.

A Párizsi Egyezmény részeként sok ország tett önkéntes vállalásokat, ezek azonban nem elég ambiciózusak, mivel mindössze 3,5 °C-os fokos átlaghőmérséklet növekedési maximumot biztosítanak. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a ma publikált jelentés alapján bírálják felül az egyes országok jelenlegi klímapolitikájukat, és úgy határozzák meg az üvegházhatású-gáz kibocsátás csökkentési céljaikat, hogy az emberiség tudjon élni az utolsó órában még adott lehetőséggel, és ne egy kihalt bolygót hagyjon unokáinak.

 

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: