Tudom én, a nyár nem éppen az ültetési főszezon, de kis körültekintéssel rájöhetünk, hogy az üzletek is tisztában vannak ezzel és alig várják, hogy megszabaduljanak néhány növényüktől.

Tavasszal minden kertészetben és nagyáruházban bámulatos a virágkínálat, legyen az egynyári vagy évelő. Tömött sorokban állunk is értük a pénztárnál, hogy végre hazavihessünk párat. Azonban vannak olyan növények, amelyek valamilyen megmagyarázhatatlan okból nem kelnek el akkortájt. Ők azok, akik aztán átvészelik a nyarat a polcon, virágoznak és nőnek-nőnek, ameddig a cserepük engedi. Aztán mielőtt szétfeszítenék azokat, vagy egészen fura formát öltenének kínjukban, hipp-hopp, érkezik egy eszméletlen nagyvonalú árakció, vagy szépen szétosztják őket a kertész-eladók és darabonként, szintén olcsón próbálnak meg túladni rajtuk. Ennek köszönhetően egy 800 forintos növény ára nyárra akár 100 forint is lehet, szóval, tényleg érdemes körülnézni.

Hát legyünk résen, csapjunk le ezekre az évelőkre most! Egy rendesen begyökeresedett példányt akár a nyár közepén is nyugodtan ültethetünk (kis árnyékolást azért javaslok az első napokra), míg a frissen szétosztott példányokat kifejezetten árnyékosabb helyre ültessük ilyenkor, akkor is, ha maga a növény kifejezetten napfény-igényes. Késő ősszel vagy kora tavasszal átülthetjük a végleges helyére bármelyiket.

Én minden évben megörvendeztetem magam pár ilyen nyári potyanövénnyel, nektek is csak ajánlani tudom!



Címkék: