Volt itt az udvaron pár köbméter sitt. Párszor pár. Az építkezés ilyen, főleg, ha már meglévőt faragunk át. Ha jól emlékszem, három konténert raktak meg a munkások, kettőt meg én, levezetésképp, azóta zsibbad a jobb kezem. Ennek ellenére maradt csomó olyan dolog, amit nem tudtam, vagy nem akartam konténerbe tenni, mert a konténeres buli nem olcsó, csak hasznos. Inkább elvittem a maradékot a hulladékudvarba magam. Mert ez meg olcsó, és kézre áll.

A hulladékudvart az idén 120 éves FKF Nonprofit ZRt. Működteti, több is van Pesten, különféle profilokkal. Általában építési és bontási törmeléket csak a kijelölt udvarokba lehet vinni, szelektív hulladékot viszont mindenhova, mint papír, műanyag, fehér és színes üveg. A zöldhulladék is korlátozott, de ezt elviszik a zölhulladékos zsákban is. A két legnagyobban, a XXII kerületiben, és a Mélyfúró utcaiban a szemétégetővel szemben, mindent fogadnak. Autógumit, akksit, veszélyes hulladékot, elektronikai törmeléket, meg romlott lekvárt. A hulladékudvarok listájáról, és szolgáltatásaikról bővebb információ itt olvasható.

Maradt itt úgy öt köbméternyi ablakszárny, amit nem vitt el a néni mert nem hőszigetelt üveg volt bennük. Feltettem igyen elvihetőre, csak a szigetelt kellett mindenkinek. Pár előző autó lefutott gumiszettjei, némi fáradt olaj, festék, üveggyapot, parketta, laminált padló és csempemardékok, ragasztók, fugaanyagok, nylonzsák, műanyag vödör, nem sorolom, ott van a képen minden. Ezzel a rumlival sikerült megbuggyantani Bori barátnőmmel (barát-barátnő, értik) közösen egy Transitot. L2H2, ha mond valamit, plafonig. Kellemesen megizzadtunk, aztán azon büdösen vettünk neki egy Volkswagen Lupot, de ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz, csak megemlítem, mert ez is aznap történt.

A Transit éjjel kicsit roskadozott a rakomány alatt, de valószínűsítem, látott már ennél randább dolgokat is életében, meg hát szegénynek azért van hátra bőven a nyugdjig. Másnap felvirradt az ő napja.

Ezt látta szegény telepvezető, amikor kinyitottam az ajtót

Érvényes lakcímkártyával kell érkezni, az FKF Nonprofit ZRT szolgáltatási területéről, és befizetett szemétdíjat igazoló papírral vagy díjnet bizonylattal, vagy bármivel. Mivel én sosem jártam üzletszerűen, sem pedig élvezeti célból a szemétégetőhöz, kicsit bénáztam az odatalálással. Ha megérkezünk, keressük ki a tárcából a fenti papírokat. Ezek megléte esetén vesznek át kvóta szerinti mértékben a cuccokból, ez táblázatban szerepel, a weben is megvan, és ott is kiírják. Ami a kvóta felett van, az fizetős. Én az 550 kiló vegyes cuccért kb 3000 forintot fizettem. Szerintem vállalható. Meg az autó bérleti díja plusz pakolás. Így is negyede volt a költség, mint a konténerrel, és várnom sem kellett a lomtalanításig, amikor el se vitték volna jelentős részét.

Mázsán az ablakok

Szeretettel fogadtak, előre odaszóltam, Mátyás Királynak ötözve, hogy tele Transit, rajta minden hülyeség, de sajnos a lepakoló segítőm lemondta, így is jöhetek-e. Jöhettem, de vigyenek magukkal segítséget, ha nem nagyon szereretnek pakolni, mert ott helyben szakszerűen szét kell válogatni a motyót. Kirakodásra mindenféle célszerszámok léteznek, ezeket használják is büszkén. A targoncás bácsi ügyesen helyezkedik az ablakszárnyakhoz, közben a vegyes hulladékos fiú az udvaron belüli mozgatókocsival és a pótkocsikkal manőverez körülöttünk. Amíg a Transit rugói visszanyerték eredeti hosszúságukat, többen is jöttek, kis fürdőszoba-felújítás maradékkal, kivágott bokorral, ilyesmikkel.

Szinte üres a Transit, csak ez a száz kilós ajtólap gátol meg a távozásban

Jó szívvel jöttem el, és ajánlom mindenkinek, aki nem szereti otthon kerülgetni az évtiezdes cuccokat. Azóta egészen rászoktunk, kezdünk függővé válni. Második kört is futottunk, pár hétre rá. Tiszta szerencse amúgy, hogy az emberek kezdenek az erdőszéle helyett rákapni erre, mert egyrészt civilizáltabb, másrészt egészségesebb ez az út. Gondolom senki sem szeretne cementeszsákon nőtt paprikát főzni a lecsójába, pedig nemegyszer látni illegális szemétlarakót a mezőgazdasági területek tövében. Ez vegytiszta gyökérség, mindenütt van lerakó. Okosba is, meg hivatalosba is. Az erdő szélénél bármelyik jobb.

Függöny, lehet hazamenni

A második körben zöldulladék, további maradék gumik, felszámolt hobbigarázs maradékok, autóalkatrészei, rossz kerti szerszámok voltak, és egy közel száz éve gyűlő sufni martalékai, vegyszeresül, meg még a hintaágy alól előkerült porcelán mosdótál is. Ezeket is gond nélkül átvették, a számla 0 forint, mert limit alatt voltunk. Ez kisebb kocsi volt, nem akkora, de mire elindultunk vele, már meg is fogalmazódott a harmadik fuvar tartalma.

Élvezem.



Címkék: