Nem, nem robbantjuk ki a Nagy Málnavédő Háborút. Egyrészt imádom a málnát, másrészt imádom Galus kolléganő 10/10-es bírálatának minden egyes szavát. De egyszerűen nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy CSERESZNYE!!!!!!!

És igen, vannak érveim.

Eleve a növény maga

Akárhogyan is, de én elsősorban dísznövénykertész vagyok, a gyümölcsész, a színesztéta és a táplálkozástudományi szakember csak ezek után következik a kompetenciasorrendben 🙂 És hát e tekintetben a cseresznye mint növény verhetetlen. Nézzétek már meg, milyen, amikor virágzik! Van még kérdés?

Csak úgy találomra: a University of Washington (Seattle) campusa tavasszal.

Ultimate érv a mindennapos testnevelés mellett

A málnabokorra fel lehet mászni? Na ugye. A rekortán drága, a tornaterem még drágább, meg pont leérettségizik a most hétéves gyerek, mire a mai rendszeren keresztülmegy egy ilyen horderejű fejlesztés. Na és ha van tornaterem? A gyerekek utálják a kötélre mászást, viszont láttál-e már olyan gyereket, aki ha meglát egy cseresznyefát (alacsony törzs, gazdag elágazódó, merev, stabil ágrendszer), nem kezd el azonnal felmászni rá? A megoldás itt van az orrunk előtt. Cseresznyeültetvényt minden magyar iskola udvarára!

A közösségi gyümölcsök királya

Már amennyiben eleve kézen fogva nőnek kettesével-hármasával. Ez önmagában is kedves dolog, de praktikus előnye is van: egy szakajtás = dupla-tripla élvezet. Azt meg már hadd ne is mondjam, hogy az összenőtt száraknak hála, a fülkagylón történő rövid távú tárolás is hulla egyszerű.

Forrás: dribbble.com

Az a roppanás!

Ugye megvan A HANG, minden egyes cseresznyeszezon első pillanatának semmivel sem pótolható gyönyörűsége? Imádom a málna suhogását, az alma harsogását, a körte roszogását, de ez a roppanás….. úúúúúúúúúúúúúúristen!

 

Persze hogy finom és egészséges

Igen, elég sok szénhidrát van benne, de azt majd fára mászással ledolgozzuk. Viszont vagy 80%-a víz, ezért a szomjat is oltja (nem kell vizet vinni a fára), tele van A-, B- és C-vitaminnal, folsavval, káliummal, vassal. Nagyon jó hatással van a fogak és a csontok fejlődésére, úgyhogy csak hagyd szépen, hogy a gyerek degeszre egye magát belőle. Vízhajtó, méregtelenítő hatása is tiszteletre méltó.


Cseresznyemag-lövészet, alap

Köpködni is jó, de a mutató- és a hüvelykujjad közül gyilkos sebességgel kilőni a frissen lerágott, még sikamlós magot??? Ugye hogy ugye. Mesterfokozat: ugyanez teraszon, dombtetőn, vagy egyszerűen fenn a cseresznyefán. Gyerekkorunk nyarainak jelentős részét töltöttük el az öcsémmel meg a többi Kő-hegyi purdéval azzal, hogy lövésztechnikánkat tökéletesítettük. Ma már nem vagyok rá büszke, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fedett terasz rejtekéből támadtunk az arra haladók feje búbjára. Szerencsére nem voltunk túl ügyesek 🙂

Cseresznyemag-újrahasznosítás pacifistáknak

Ha a lövöldözéssel elvi problémáid vannak, mondok mást. Egyszer nagyon régen kaptam ajándékba egy faragott medált – cseresznyemagból. A dolog eszmei értékét az érzelmi töltet mellett nem kicsit emelte az is, hogy saját kézzel készített holmiról volt szó. Azóta is csodálom mindazokat, akik elég ügyesek, precízek és kitartóak ahhoz, hogy bármit is belefaragjanak valamibe, ami akkora, mint a kisujjam körme, és még kemény is. Garantáltan organikus és  egyedi, és még cuki is. És hát mondd, melyik gyümölcs magjából lehet még ilyesmit előállítani? Dinnyemagból azért már mégiscsak nem hinném (de cáfoljatok meg!), barackmagból meg nem nagy szám.

De nem is kampányolok tovább a cseresznye mellett, mert nyakunkon a DINNYESZEZON!!! Sárga vagy görög? Kirágva vagy kivágva? Terpeszállásban vagy nejlonköpenyben? Kimagozva vagy maggal együtt? Gyerünk, gyerünk, kérjük az érveket!



Címkék: