Ránk szakadt a nyári szünet, ami szuper, főleg a gyereknek, de valamivel el is kell tölteni. Sajnos a szülőknek nem jár három hónap kimenő a melóból (pedig de jó is lenne), és ennyi idő alatt a nagyszülők is belerokkannának a gyerekfelügyeletbe. Na de a kölykökben túlteng az energia, amit le kellene valahogy vezetni, anélkül, hogy szétkapnák a házat.

Szóval marha gyorsan kellene választani egy nyári tábort, de az nem is olyan egyszerű. Mert ugye olyan kell, ahova a gyerek is szívesen megy, na meg persze azért legyen a szabadban, ha már végre kiszabadult a tanteremből, és az se árt ha tanul is valami érdekeset, ne csak megőrzésre adjuk be.

Tábor persze annyiféle van, mint égen a csillag, úgyhogy mielőtt elvesznél a bőség zavarában, segítünk kicsit. Mutatunk pár zöld tábort, amit a kölykök imádnak, kellőképpen lefárasztja őket, és közben a kosz mellett ragad rájuk jó sok tudás is a természetről, az állatvilágról, de még a hátsó kiskertről is.

A Tanya Tábor

Helyszín: Újlengyel, Dánosi dűlő 18., 3 km-re a falutól, erdő közepén

Táborozási időpontok:

július 15 – július 21

július 29 – augusztus 4

augusztus 12-18

Nem árt, ha a gyerek nem csak a tv-ben lát haszonállatokat, hanem megismeri őket kicsit közelebbről, és azt hogy hogyan kell gondozni őket. A Tanya Táborban kecskék, lovak, birkák, nyulak, kacsák és csirkék is várják a gyerekeket. Megtanulják, milyen kertészkedni egy biokertben, hogyan lehet kemencében sütni, agyagozni, vagy akár virágot kötni. AZ erdőt pedig kerékpártúrákon fedezhetik fel.

Kertésztábor

(kép: botanicon)

Helyszín: Botanicon Kert Klub és Hill-top Tanoda, 1121 Budapest, Kázmér út 51.

Táborozási időponotok:

2018. július 9-13: kézműveskedés a természet kincseiből

2018. augusztus 21-24: mindennapos kerti móka

A kert megannyi kincset rejt, amikből alkotni is lehet, és finomakat főzni. A Botanicon által szervezett első táborban megtanítják, hogyan lehet használni a festőnövényeket, gyógynövényes illatpárnát varrni, ételt dekorálni és növényszőttest készíteni.

A második időpontban pedig igazi kis kertészeket várnak, akik szeretnék kipróbálni a csíráztatást, a pozsgások ültetését, a növénygondozást, a jó gyümölcssaláta készítés titkát, és a gyógynövények sokszínű felhasználását.

Ökotábor

Táborozási időponotok:

2018. július 16-20. irány az erdő

2018. augusztus 13-17. állatok nyomában

2018. augusztus 27-31. terepszemle

Érdekes ökotáborokban is részt vehetnek a lurkók, szintén az Botanicon Kertklub szerverezésében . Az irány az erdőtábor olyan izgalmakat kínál, mint a tájékozódás az erdőben, állati nyomok keresése, meteorológiai megfigyelések, az erdő szintjeinek és lakóinak felfedezése, szezonális gyógynövények megismerése, erdészeti és természetvédelmi alapismeretek, valamint gyermekvasutas kirándulás a játszótérre.

Az állatok nyomában ökotábor programja a az erdő állatainak megismerése, a madármegfigyelés és nyomkeresés, a rovarhotel készítése, és hogy minél többet megtudjunk a háziállatokról és gondozásukról, valamint az állatvédelemről.

A terepszemle-táborban kiderül, hogyan kell a térképet és az iránytűt használni, megfigyelni a vadon élő állatokat, hogy miért fontos a természetvédelem, és hogy mi ehető és mi nem az erdőben.

Zoo Tábor               

Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert

Táborozási időponotok:

  1. turnus: 2018. Június 25-29
  2. turnus: 2018. július 2-6.
  3. turnus: 2018. július 9-13.
  4. turnus: 2018. július 16-20.
  5. turnus: 2018. július 23-27.
  6. turnus: 2018. július 30 – augusztus 3.
  7. turnus: 2018. augusztus 6-10.
  8. turnus: 2018. augusztus 13-17.
  9. turnus: 2018. augusztus 21-24. (4 napos)
  10. turnus: 2018. augusztus 27-31.

Mi lehet izgalmasabb, mint belesni az állatkert kulisszái mögé? A Zoo Táborban a gyerekek megismerkedhetnek a világ legegzotikusabb állataival, azokat nem csak a kerítésen át láthatják, hanem megérinthetik, megetethetik és részt vehetnek a gondozásában. Ennél jobb alkalom nem is lehet arra, hogy a kölykök megtudják, hogy a föld különböző pontjainak milyen az állatvilága, hogy megszeressék őket, és megtanulják, hogy az emberek felelősséggel tartoznak értük.

(kép: zootábor)

Zöld tábor                            

Helyszín: 6000 Kecskemét, Homokszem u. 3–5.

Táborozási időpontok:

2018. júl 22 – 2018. júl 28.

2018. júl 29 – 2018. aug 4

2018. aug 5 – 2018. aug 11

Itt a National Geographic közreműködésével bepillanthat az NG-titkok legmélyére: emberek, állatok, földrészek, egyiptológia, rovartan, vulkánok, katasztrófák, csillagok, relativitáselmélet, kozmológia és még ennél is sokkal-sokkal több! A zöld táborozók kísérleteznek, mezőt látogatnak, esetenként pedig éjszakákat töltenek távcsövekkel a csillagok alatt.  Kell ennél jobb nyári kaland?Ha a gyerek szájtátva szokta bámulni a természetfilmeket és azok szereplőit, és arról ábrándozik, hogy egyszer neki is ilyen izgalmas munkája lesz, akkor a Zöld táborban a helye.

(kiemelt kép: wikimedia)



Címkék: