A Föld megújuló energiáival ismerkedhetnek a gyerekek az óriásvidrák (amikre mi azt hittük, fókák BTW) és a pillangók szomszédságában a Fővárosi Állatkert attrakciójával, a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány jóvoltából. Az állatkertben jártunk, hogy a megújuló-energia játszóteret próbáljuk ki.

Ha segít az eligazodásban, az új játszótér a korábbi NOÉ-bárkájának elnevezett színpad helyére épült az Állatkert és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) közreműködésével. Már messziről látni, hogy itt nem megszokott játszótérről beszélünk. Vízesés, színes táblák és egy szélszobor szúrnak rögtön szemet.

A vízesés mellett egy kislány szorgosan tekeri a vízkereket, amivel bezárja a zsilipet, és ezzel elzárja a domb egyik sziklája alól fakadó vizet. Ez bennünket is odavonz, és egyből előbújik gyerek-énünk. Egy kicsit beragadó kar erősebb megrántásával, a sziklán gubbasztó madár köp vizet a csőréből. Észreveszünk egy békát is, sejtve, ő is tud valamit. Mi mást tudna a közeli Széchenyi-fürdőből fűtött pálmaház tetejéről összegyűjtött esővíz? Egy kisfiú megmutatja: a megfelelő gomb megnyomása után  a béka szájából is víz spriccel a vízfolyásba.

A vízesést őrző pelikán itt épp nyugalmi állapotban

A pálmaház tetejére esett vizet helyben tisztítják, így bátran összevizezhetnénk magunkat, bár ezt inkább kihagyjuk, mert állati hideg van. Tovább. Belépünk a játszóvár és a föld energiáit ismertető táblák közé. Ez egy játékos interaktív oktatófelület, ami a környezettudatos életre, és az környezetünkre odafigyelésre oktat, mégpedig a gyerek nyelvén: játékkal.

A táblák felett és mellett fura kütyük vonzzák a gyerekeket, mint büdös máj a ragadozóhalat. Közben feltűnik, hogy éppen egy fehér, majd egy fekete kézre léptem a gumiburkolaton. Pofon egyszerűen szemléltetik a városi hősziget kialakulását a burkolaton. Valamiért csak a feketén érezni a meleget, mert a fehér hideg marad. Ez a városi betonburkolatok sugárzó hőjét imitálja. Reméljük a jövő tájépítészei csak világosabb burkolatot használnak majd, vagy legújabb gigahipszer divat lesz az aszfalton főzés tudománya.

A táblák a víz, a szél, a nap és a föld energiáit mutatják be, és próbálhatjuk ki egyszerű kísérletekkel, hogyan is tudjuk ezeket a mindennapokban hasznosítani. A vízerőmű hajtását saját magunk is kipróbálhatjuk, ottlétünkkor egy ötvenes, jó karban lévő hölgy is tette. Lába munkáját dicséri, hogy a mókuskerék meghajtásával sikerült áramot fejlesztenie. Ez a boldog házasság titka? Az aktuális szél sebességét, irányát, és a termelt áram mennyiségét a következő táblán figyelhetjük meg, mégpedig a tetején elhelyezett szélerőmű termelte áramét. Már amennyiben fúj a szél.

Krokodilos csőcsúszda és tenyérnyomok a burkolaton

Két nehezen mozduló kerék százszori megtekerésével a napkollektort a Nap irányába forgathatjuk, és a dőlésszöget is beállíthatjuk a leghatékonyabb áramtermelésnek megfelelően. Borús időben nem is olyan könnyű, de meglepően nagy különbségeket tapasztaltunk. Figyelemzavaros gyerekkel ne itt kísérletezz, mert elunja.

Geotermikus energiával egy képzeletbeli házat fűt a következő tábla, ami nekem annyira nem jött át, de én se tudnám jobban bemutatni. A külföldiek is okosodhatnak, ha a táblákon megjelenő QR-kóddal az energiarally.hu honlapra felmennek. Itt a magyaron kívül angolul és németül is olvashatók a információk, sőt, még további játékok is vannak. Ám ezzel még nem fogytak ki az ötletekből a tervezők. Egy szélágyúval szélcsengőkre, és szalagokra lőhetünk, sajnos a szélcsengőket nem tudtuk megszólaltatni, hiába próbálkozunk, pedig a Csodák Palotájában olyan flottul ment. A szélszobor viszont egy rövidke időre megmozdult, és széltáncot járt darabos, fém testével. A helyet felfedező gyerekek a játszóvárat is birtokba vették, az óriás krokodil szájába érkeztek sorra a csúszdáról. Hozzátok a gyerekeket, és lássuk, ők mire mennek a szélágyúval.



Címkék: