Lementem a hétvégén a Balcsira és sikerült ronggyá égnem. Majd mikor vasárnap este hazaértem, konstatáltam, hogy az egyik orchideám szolidaritást vállalt velem és ő is odakozmált. Bizony, bizony van ilyen. Nem csak a mi bőrünk érzékeny a túlzott napfényre, a növényzet sem viseli jól.

A növényeknek szükségük van a napsugárzásra, mivel ez az egyik fő energiaforrásuk, éppen ezért evolúciójuk során kialakítottak egy módszert a sugárzás káros hatásainak kivédésére. Létrehozták a saját “napfényvédő krémüket”, mellyel befedik külső felületüket. Érzékelik az UV-B sugárzás jelenlétét és ez ösztönzi őket a védelmi  anyagok előállítására. Azonban azt még zöld barátaink sem élvezik ha huzamosabb ideig vannak kitéve olyan erős tűző napnak, amilyennel normál körülmények között nem találkoznak.

Mivel leginkább mi, emberek hurcoljuk el szegényeket az őshonos környezetükből és kényszerítjük arra, hogy a világ másik végén éljenek, a mi dolgunk az is hogy megvédjük őket ezektől a veszélyektől. Arról ismerheted fel, hogy megégett a növényed, hogy a levelein nagyobb sárgás barnás foltok jelennek meg, ami idővel elszárad. A veteményesben pedig  például a paradicsom és a paprika termésén szabálytalan, kissé besüppedő fehéres-sárgás színű, kemény foltok jelzik a kártételt. A jó hír az, hogy egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj.

A lakásban tartott virágokat nyáron vedd be az ablakból, még akkor is ha egyébként nagy a fényigényük, ugyanis a tűző napsütést az ablaküveg prizmaként erősíti fel és a virág szinte megsül mögötte. Ha nyaralni mész, érdemes egy kicsit behúzni a függönyöket vagy félig leereszteni a redőnyöket, így teremtve kellemesebb klímát a lakásban a növények számára.

A kertben használhatsz jéghálót vagy raschel hálót, ezzel szórt fényt tudsz biztosítani a termések számára. A teraszon érdemes olyan helyre tenni a növényeket, hogy a legerősebb déli napsugárzás idején éppen árnyékban legyenek, vagy pedig napernyőkkel vagy napvitorlákkal is védhetted a virágokat.

Persze magadat se felejtsd el bekenni fényvédővel, ha a strandra indulsz!



Címkék: