Itt a nyár, virágzik a levendula. A ma oly divatos növénynek június végén, Tihanyban még külön Levendula Fesztivált is szerveztek. Az elmúlt években az utcákon is megjelent levendula, a kiültetésekben. Nem véletlenül, hiszen jól bírja az itthoni nyári hőséget, kevés vízzel elvan, jellegzetes, öreganyám ruhásszekrénye illata pedig sokakban megnyomja a nosztalgia gombot.

Találunk nyár elejétől nyár végéig virágzó fajtákat, akár több színben is. Nálunk valamiért a ‘Hidcote’ (hidkot) fajta terjedt el a legjobban, ez nyáron virágzik bőségesen, sötétlila, illatos virágokkal, tipikus öreganyám illattal. További hozzáadott értéke, hogy vonzza a pillangókat és a dongókat, tehát úgy tűnik, mintha lenne még élet a közelében. Vannak helyek ugyanakkor, ahol a növény kicsit népszerűbb lett, mint azt a tervező képzelte. Észrevettem, ahol a napokban illatozó levendulamező volt, egyszer csak megjelentek az önkéntes szüretelők.

Például a Móricz Zsigmond körtéren. Az ott található Szent Imre szobor körül lila és fehér virágú levendulát ültettek vegyesen, rózsa szegéllyel. A rózsa egész nyáron át virágzik és pár hete a levendulák is kinyíltak. Szerették is az arra járók, mert egy kis életet csempészett a szürke városba. Még ma is gyönyörködnének benne, ha valaki önkéntesen le nem aratta volna a lila virágú levendulát. Csak azt.

Úgy látszik a fehér nem olyan menő mint lila, és ez a mázlija. Viszont a kiültetés így nem olyan pompás, mint a kivitelezés utáni második percben. Vajon kik szedték le és miért? Hazavitték molyt űzni, vagy eladták az aluljáró lejáratánál? Nincsenek kétségeink. A városban máshol is szoktak eltűnni virágok? Ennek utána járunk és megírjuk. A körtéri, hajdanvolt levendulás ma így néz ki.



Címkék: