A televízióban nemrég levetített ismeretterjesztő műsor után megrohamozták a hétvégén a látogatók a Füvészkert Viktória Házát, ahol az amazonaszi tündérrózsa fejlődik évek óta zavartalanul. Emiatt be is kellett zárni azt a növények rongálása miatt.

Számos látogató a levél valódiságában kételkedve ujjával átszaggatta azokat, ami olyan mértékben károsította és egyben veszélyezteti a növény egészségét is, hogy a főkertész a Ház  bezárása mellett döntött, amíg az új levelek meg nem erősödnek. Ez több hónapot is igénybe vehet, hiszen ebben az időszakban a Victoria Amazonica nagyméretű leveleket már nem hoz.

Mindannyiunk sajnálatára így a Füvészkert programjainak egyik fénypontja is elmarad ebben az évben. Ez a tündérrózsa különleges éjszakai virágzása és a levélpróba kora ősszel, amelyet 1932 óta (közel) minden évben megtartanak. Ilyenkor a gyerekeket a kertészek segítségével ráültetik a vízen lebegő, bő másfél méter átmérőjű, erős levelekre. Volt alkalom, amikor több mint 52 kg-ot is elbírt egy levél. Reméljük, egy év múlva újra láthatjuk az attrakciót.



Címkék: