Pedig ez történik éppen két agávéval az országban, ugyanis a miskolci után a zalai Kustánszegen is 42 év után virágzott ki egy agávé. Nagyjából hat méter magasban lengedezik a növény csodás citromsárga virágzata, amely – miután sok kis sarjat hagy majd maga után, az anyanövényt pusztulásba viszi. Az Ábrahám család agávéjának történetét a Zalai Hírlapban olvastam anyósomék otthonában, alig egy-két nappal a másik agávé virágzásáról szóló hírek után.

Így történhetett, hogy Lentiből hazafelé tartó kirándulásunk egyik helyszínéül fogadtuk ezt az elképesztően szép tájon fekvő kis falut és csoda-agávéját. A faluba vezető Kossuth utcán hamar észrevenni ezt a magas, karcsú tüneményt, hiszen többen fotóznak a kerítés előtt, mikor megérkezünk. Beállunk hát a „sorba”, hogy a teljesen leredőnyözött napsütötte ház előtt megcsodáljuk a 35 fokban pompázó virágot. Méhek döngicsélnek körülötte, nem nagyon láttak ilyesmit errefelé…

A Hírlap cikke óta a bimbós állapot végre igazi pompás virágzásra váltott. 42 év óta először és utoljára. És mi láttuk! Még nagyjából augusztus végéig lehet a helyén, ha errefelé, vagy Miskolcon a másiknál járnál, amiről egy korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a növény érdekes történetével és botanikai hátterével együtt.

Ezeket a képeket most azoknak az agávé tulajdonosoknak ajánlom, akik tél elején mindig úgy szidják azt a böhöm nagy cserepet, amit a garázsba vagy az előszobába cipelnek. Mert megéri, minden centiméterét!

Az előkert, ahol az idős agávé az elmúlt négy évtizedet élte

kép: zaol.hu



Címkék: