Az erdők, a rétek, a parkok és a kertek eredeti formájukban vízszintesen helyezkednek el. Azonban ahogyan az emberiség terjeszkedik, úgy csökkenek ezek a zöld területek. Sőt, a világ legnagyobb városaiban már teljesen el is tűntek, és átvette a helyüket a beton, az épületrengeteg, és az égbe magasodó felhőkarcolók.

Az emberek elvették a növények élőhelyét, és szó szerint nem maradt számukra egy talpalatnyi föld sem. Azonban a fotoszintetizáló, ezáltal oxigént kibocsátó zöld növényzet nélkül mi sem élhetünk túl sokáig, így meg kellett találni a megoldást a helyhiányra, és arra, hogy hogyan lehet minél zöldebbé varázsolni a 21.század betondzsungeleit.

Harminc évvel ezelőtt, egy zseniális francia tájépítész, Patrick Blanc előállt egy merőben újító ötlettel. Gondolt egyet, és 90 fokkal elforgatta a zöld területeket, és megalkotta a vertikális kertészkedést. A kihasználatlan, üresen, és gyakran rondán meredező épületfalakat elkezdte burjánzó növényzettel beborítani, mellyel képessé vált felszámolni vagy legalább javítani, a túlzsúfolt és sivár városképet.

www.verticalgardenpatrickblanc.com

www.verticalgardenpatrickblanc.com

www.verticalgardenpatrickblanc.com

Patrick Blanc alkotásai ott zöldellenek a világ számtalan nagyvárosában, nem pusztán az épületek külsejét, de a belső tereket is megtöltve élettel, hatalmas vertikális növényinstallációi által.

www.verticalgardenpatrickblanc.com

www.verticalgardenpatrickblanc.com

Számtalan irodaépületben, reptereken, szállodákban jelent tökéletes belsőépítészeti megoldást egy-egy zöld fal. És természetesen ez alól a saját irodája sem kivétel.

www.verticalgardenpatrickblanc.com

A szintén világhírű tájépítész, Guil Blanche által 2013-ban megalapított Movimento 90° program, az egyik legszennyezettebb város, Sao Poaolo levegőjét hivatott megtisztítani. Mára ebben a programban 16 000 négyzetméternyi függőlegesen kialakított zöld terület jött létre város szerte.

Ezek a vertikális kertek csökkentik a CO2-szennyezettséget, hűtik és hangszigetelik az épületeket, valamint a forró brazil nyári szárazság idején a levegő páratartalmát is növelik.

Az olasz származású szakember, Stefano Boeri pedig a függőleges erdősítést is létrehozta, és számtalan, akár 100 emelet magas épületet ültetett már tele fákkal.

www.stefanoboeriarchitetti.net

Legmerészebb álma pedig a Liuzhou Erdő Város, mely Kínában épül. Itt minden épületet, az irodáktól a lakóházakon és szállodákon át egészen az iskolákig, növények és fák borítanak majd.

www.stefanoboeriarchitetti.net

Az Erdő Város, egy igazi zöld csoda lesz, mely évente 10 000 tonna CO2-t nyel el, és 900 tonna oxigént termel. 2020-ra tervezik a teljes megvalósítást, ha elkészül mi biztosan beszámolunk róla.

kiemelt kép: www.verticalgardenpatrickblanc.com



Címkék: