Bizonyos források szerint a vízminőség okán sosem volt szabadstrand, a 24.hu azonban úgy tudja, tavaly még hivatalosan is annak hívták, idén viszont átminősítették a balatonföldvári kikötő közvetlen közelében fekvő területet úgynevezett vízbe menő lehetőséggé. És hogy miért érdekes ez? Mert épp ez az egyik olyan terület Balatonföldváron, ahol (vagy legalábbis egy részén) parkoló létesül majd, írja a 24.hu. A másik egy ősfás közpark, ahol az önkormányzat fakivágást állítólag nem tervez, ugyanakkor a használatba kerülő zöldterületet más önkormányzati területen pótolja majd.

3587 forint egy négyzetméterért

A projekt több szempontból is érdekes: ott kezdődik, hogy a BAHART (Balatoni Hajózási Zrt., melyben egyes hírek szerint az állam is tulajdonos lesz majd) Zrt. 2017 márciusában nagyon olcsón, mindössze nyolc millió forintért adott el az önkormányzat számára egy 2230 négyzetméteres területet a balatonföldvári kikötőből úgy, hogy a BAHART közben a kikötő fejlesztését és bővítését tervezi.

„Ehhez a projekthez kapcsolódik egy közösségi célú épület és parkolók építése. Emellett a kikötőhöz vezető út kialakítása is. Ennek megépítése a BAHART feladata lesz. Ám a különleges tranzakció miatt már nem a saját területén, hanem önkormányzati birtokon láthat hozzá a munkához. A város két parkolót szeretne: egyet a még megmaradt szabadstrand részén, egyet pedig egy ősfás területen” – írja a 24.hu. Az utóbbi területen, úgy tudjuk, most is sokan megállnak autóval.

A márciusi vásárláskor az önkormányzat az aláírással szavatolta, hogy kiadja a szükséges engedélyeket a parkolókhoz és az út építéséhez. A szerződés szerint a BAHART Zrt.-nek 96 db parkolót kell biztosítania, ám mivel a saját ingatlanán csak ennek egy részét tudja megtenni, ezért az önkormányzat a jelenlegi (vagy hát, egykori) szabadstrand területét javasolja a pótlásra. A kikötőhöz jelenleg út sem megy, de sebaj, lesz az is: a Csigaház műemléképület keleti és nyugati oldalán egyaránt 3-3 méter széles egyirányú út létesül majd, a parkoló és az út fenntartása pedig állami feladat lesz.

 

Fát nem vágnak ki

A lap megkereste az önkormányzatot is, Holovits Huba polgármester pedig válaszában többek között azt írta: „az önkormányzat elképzelése szerint az említett kikötő bejárati részen egy 120 évvel ezelőtt megszületett terv részeként, az egykori Casino parkjával szervesen harmonizáló közösségi tér, park, szökőkút valósul meg, aminek köszönhetően a jelenleginél jóval nagyobb parkosított zöldfelület alakul ki. A kikötő megközelítését lehetővé téve az ingatlan keleti és nyugati oldalán közútkapcsolat létesül.” A szabadstrandról azt írta, hogy az valójában nem kijelölt fürdőhely, és azon fakivágásra nem kerül sor.

A projektre a polgármester szerint azért van szükség, mert a földvári a Balaton legnagyobb és legszebb kikötője, és a fejlesztési igény már évekkel ezelőtt is felmerült.

Az üzletről a BAHART Zrt.-t is keresték, onnan pedig az alábbi válasz érkezett:

„az értékesítéssel együtt ugyanekkora összértékben 25 db parkolóhely került megváltásra önkormányzati tulajdonú területen. A pályázati forrásból tervezett beruházás – kikötőfejlesztés – miatt előírt és szükséges parkoló kapacitás bővítése olyan területen történhet, amelyet a hatályos szabályozások lehetővé tesznek. A tervezett kikötő fejlesztés szárazföldi egységei (ingatlan, parkoló, játszótér stb.) alapvetően a BAHART tulajdonában álló 14/1 HRSZ számon valósulnak meg, és nem a strandon.”

Balatonföldváron élsz? Írd meg, mit gondolsz a történtekről!

 

fotó: Göb Ági



Címkék: