Malajziába költöztetik a 2017-es év Serpentine Pavilonját, aminek hónapokig a londoni Kensington Garden adott helyett – írja a Dezeen. A hírt a Serpentine Galéria is megerősítette, a pavilont a Kuala Lumpur-i székhelyű Ilham Gallery-nak adták el.

“Egy csapat filantróp nagylelkű adományának köszönhetően nagyon rangos építészeti alkotás került az Ilham Galéria gyűjteményébe. Meglepődtünk, de mégis nagy örömmel fogadtuk, hogy ennek az izgalmas műnek adhatunk helyet” – mondta Rahel Joseph, a galéria igazgatója. Hozzátette, az építmény a Klang-völgyben kap helyet, hogy bárki megcsodálhassa az alkotást.

Fotó: Europress

 

A Serpentine Galéria London egyik legismertebb, legtöbb látogatót vonzó kortárs galériája. 2000 óta minden évben felhúznak egy ideiglenes pavilont a galéria mellé, a tervezéshez pedig világhírű építészt kérnek fel.  2017-ben Diébédo Francis Kéré, az afrikai Burkina Fasóból származó díjnyertes berlini építész kapta ezt a megtisztelő feladatot. Kéré eleinte szabadkozott, úgy érezte, nem elég nagy művész ahhoz, hogy Zaha Hadid, Jean Nouvel, vagy éppen Bjarke Ingels, a korábbi épületek tervezőinek nyomdokaiban dolgozzon. Végül sikerült meggyőzni, a koncepció megvalósításáról pedig a következőt nyilatkozta:

“Ne hallgass másokra, ha van egy gondolatod, csináld végig, amit mások mondanak egyik füleden be, a másikon ki!”

Kérét az a fa inspirálta, mely szülővárosában életének fő találkozási pontját jelenti. Az építmény kiterjedt teteje szimbolizálja a fa lombkoronáját, biztosítva alatta a levegő szabad áramlását, miközben menedéket kínál mind az eső, mind a hőség hatásának. A pavilont júniustól november 19-ig lehetett megtekinteni a Kensington Gardenben, az év elején pedig Malajziába szállítják.

A korábbi pavilonok is állandó otthonra találtak:

Bjarke Ingels 2016-ben készült pavilonját a kanadai Vancouver belvárosában állították fel.

Fotó: Europress

SelgasCano 2015-es pavilonja Los Angelesbe költözött.

Fotó: Europress

Smiljan Radić 2014-es pavilonja pedig az angliai Somersetben található Hauser és Wirth galéria tulajdona lett.

Fotó: Europress



Címkék: