Hát persze, hogy kell! Kinek ne kellene egy ilyen csodálatos kerti építmény? Jó esetben díszes a külleme, növény van rá futtatva, alatta székek-asztalok vagy sétány, esetleg egy kiemelendő díszelem. A szakkönyvek szerint „kiterjesztik a térélményt”. Aki még nem csinált ilyet, a tavasz éppen ideális lesz arra, hogy csak úgy terjessze a család térélményét. Ám addig is van idő tervezgetni (és jó ácsot keresni).

A kerti kapuk és pergolák nagy kedvencek a kertekben már évezredek óta. Az ókori Kínában, majd Japánban és még a Római Birodalomban is általános kertépítészeti megoldásnak számított, ami nem a véletlen műve. Remek árnyékolási és díszítő értéke ma is éppen olyan jó, mint azelőtt. Míg régebben az európai főúri otthonokhoz tartozó parkokban kő- vagy téglapillérek tartották a kovácsoltvas futtatórácsokat, addig manapság leginkább fából készült változatokat látunk a kertekben, ami sokkal otthonosabb, bensőségesebb hangulatot ad a kertjeinknek. Valódi kuckós, romantikus helye lehet ez a kertnek, ha jó helyre tesszük és átgondoljuk a köré ültetett növényeket.

Díszkapu vagy pergola?              

Míg a díszkapu egy keskenyebb építmény, a pergola „árkádsorhoz hasonlatos elnyúló, egymáshoz csatlakozó kapuzatok sora” (Dr. D.G. Hessayon: Építem a kertem), amit akár egy falhoz is rögzíthetünk. Azonban egyiknek sincs teljesen fedő teteje, csak átnyúló keresztgerendák, amik így részleges árnyékolást és éppen megfelelő helyet adnak az aláültetett futónövénynek.

A mienk (főkép)

A férjem mindig vágyott egyre. Persze engem sem kellett sokáig győzködni a dologról, azonnal láttam magam előtt a rákúszó rózsákat, ő meg a szőlőfürtöket. Tavaly jutottunk el a megvalósításig, mert nem csak a tökéletes ácsot találtuk meg, hanem a helyét is a kertben. A veteményest takarjuk vele, lezárva a pihenő- és „díszkertet”. Kigondolt vonalában a szőlőt már három éve elültettük, így amikor tavaly tavasszal megépült az építmény, csak szépen rávezettük a szőlő addigra nagyot nőtt „indáit”, két sarkára pedig telt virágú rózsát ültettem.

Így állj neki

Gondold át, mire szeretnéd használni a pergolát! Mert célja mindenképp legyen, ne csak egy kikerülendő tárgyként végezze. Díszes kis sétaút vagy pihenőhely éppen ideális lehet alatta. Ezenkívül fontos, hogy olyan stílusban gondolkodjunk, amilyen a ház és egyéb épületek a kertben.

Ez például egy rönkház falához rögzített pergola Tordason. Éppen odaillik. (Köszönöm Gál Ildikó!)

Hogy kérgezett oszlopot vagy fűrészelt fát veszel, pusztán ízlés (és a választott stílus) kérdése, mi az utóbbi mellett döntöttünk. Az áccsal való egyeztetés után megrendeltük a megfelelő faanyagot, majd a főoszlopoknak betonalapot készítettünk, amibe fém leszúrócsúcsot tettünk. A száradással együtt ez eltartott két napig. Az ács és munkásai pedig egy nap alatt összerakták a mi fél-pergolánkat. A férjem utána szépen lekente az egészet mahagóni színű páccal, mert a házunk fa részei mind ilyen színűek.

Ez az egyik első oszlophoz ültetett rózsa májusban.

Hamar jó helye lett így annak az alumínium kerti asztalnak és négy széknek, amit egy aukción vettünk azzal a céllal, hogy ott töltjük majd a nyári délutánokat, amikor már szépen alácsüng a felfutott szőlő és a rózsa. Már alig várjuk a tavaszi újraavatást!



Címkék: